In ciuda sentintelor judecatoresti: Salajenii vor trebui sa plateasca taxa auto, din nou, la cumpararea masinii

Magazin Salajean 18 ianuarie 2012 0

In ciuda sentintelor judecatoresti: Salajenii vor trebui sa plateasca taxa auto, din nou, la cumpararea masiniiControversata taxa auto loveste greu in piata de masini second-hand. Cei interesati sa cumpere autovehicule inmatriculate fara aceasta taxa, conform deciziilor date de instantele judecatoresti in procesele impotriva statului roman, vor trebui sa achite bani grei la inscrierea masinii in circulatie. Aceeasi taxa pentru emisii poluante se aplica si la cumpararea masinilor pentru care proprietarii au castigat in instanta recuperarea taxei, precum si pentru cele vechi inscrise pe drumurile publice inainte de 1 ianuarie 2007.

Cei care au castigat in instanta dreptul de a-si inscrie autoturismele fara taxa auto isi vor vinde mai greu autoturismele, noii cumparatori fiind obligati sa achite, la efectuarea tranzactiei, noua taxa pentru emisii poluante. Legislatia privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede aplicarea acesteia la prima vanzare a masinilor, in cazul in care nu a fost platita pana la intrarea in vigoare a respectivei legi.

Seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Salaj, Remus Stanciu, ne-a declarat ca reglementarile obliga noii proprietari ai autovehiculelor sa plateasca aceasta taxa de emisii poluante, indiferent daca masina a fost inmatriculata fara taxa. La transcriere se solicita un document emis de organul fiscal competent prin care sa ateste ca, pentru un autovehicul inmatriculat dupa 1 ianuarie 2007 si pana la intrarea in vigoare a legii, proprietarului platitor de taxe speciale de poluare nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduala – prin hotarare judecatoreasca. Aceleasi taxe se vor achita si la transcrierea autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, a declarat Remus Stanciu.

Aceste norme vor conduce, cel mai probabil, la un numar mai mare de procese in instanta impotriva statului roman, acestea avand diverse motive. Spre exemplu, proprietarul unui autoturism pentru care nu s-a platit taxa de poluare si vrea sa il revanda, fiind intr-o situatie financiara dificila, nu mai gaseste usor un cumparator, noul proprietar fiind nevoit sa achite noua taxa pentru inmatricularea masinii. Aceasta situatie este confirmata de magistratii instantelor judecatoresti salajene. Numarul actiunilor de restituire a taxei auto va creste, in continuare, ca urmare a faptului ca s-a gasit o modalitate de rezolvare a situatiilor, a declarat presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean.

Peste 1.000 de masini, inmatriculate fara taxa

Salajenii au luat cu asalt instantele judecatoresti pentru inmatricularea autovehiculelor fara plata taxei de poluare. Peste 2.700 de cauze au fost inregistrate, incepand cu anul 2009 si pana in prezent, pe rolul intantelor salajene, avand ca obiect inscrierea masinilor pe drumurile publice din tara. Majoritarea dosarelor au fost deja solutionate. Astfel, dintre actiunile formulate 1.084 au fost respinse, 32 de dosare au fost suspendate, iar alte 178 anulate. De asemenea, o actiune a fost perimata, in timp ce in 46 de cauze reclamantii au renuntat la judecata. De cealalta parte, aproape jumatate dintre salajenii care au inaintat actiuni in instanta au primit castig de cauza. Este vorba de 1.187 de salajeni care si-au inmatriculat autovehiculele fara plata taxei de poluare.

Unele solutii date in favoarea proprietarilor de masini au fost contestate de autoritatile salajene. Institutia Prefectului Judetului Salaj a formulat 618 recursuri la Curtea de Apel Cluj pentru anularea deciziei de inmatriculare a autovehiculelor fara taxa. Mai mult de jumatate (368) din recursuri au fost respinse, 89 au fost admise, restul fiind in curs de solutionare. Totodata, instanta clujeana a inregistrate aproape 180 de recursuri inaintate de reclamantii care au pierdut procesele in care au solicitat inmatricularea fara taxa de poluare. Dintre acestea, 148 au fost solutionate, in 91 de cazuri recursurile fiind castigate de proprietarii autovehiculelor.

Taxa auto, recuperata in instanta

Pe de alta parte, multi dintre salajeni s-au indreptat impotriva statului in instantele de judecata, in vederea recuperarii taxelor platite la inmatricularea masinilor. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj, aproape 4.700 de contribuabili au actionat statul in instanta pentru recuperarea taxelor platite de la intrarea in vigoare a taxei auto si pana in prezent. Dintre acestia, 1.252 au castigat in instanta recuperarea acestor taxe, suma totala de restituit fiind de 3.616.095 de lei.

Pentru inmatricularea autovehiculelor, peste 21.000 de contribuabili au achitat in contul taxei de prima inmatriculare, respectiv de poluare, peste 66,3 milioane de lei. Cea mai mica suma achitata pentru un autovehicul a fost de 175 de lei, in timp ce valoarea cea mai mare a fost de 41.166 de lei.

Primele inmatriculari cu taxa pentru emisii poluante

De la intrarea in vigoare a noii legi, respectiv din 13 ianuarie, in judetul Salaj au fost inmatriculate aproximativ 20 de autoturisme pentru care s-a platit taxa pentru emisii poluante.

Conform legislatiei actuale, noua taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. De asemenea, proprietarii autovehiculelor vor trebui sa achite o taxa de poluare pentru masinile inscrise in circulatie inainte de 1 ianuarie 2007. Aceasta va fi achitata la primul transfer al dreptului de proprietate al autovehiculului rulat. Noua taxa de poluare se anunta usturatoare pentru autoturismele fabricate inainte de 2007. In plus, autoritatile pregatesc sanctiuni pentru cei care nu inregistreaza vanzarea sau cumpararea unei masini. Cei care isi vand masina vor fi obligati sa notifice autoritatile statului in termen de 15 zile, pentru cumparatori perioada fiind de 20 de zile. In caz contrar, amenda poate ajunge pana la 800 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »