In ciuda frigului de afara: Persoanele fara adapost refuza cazarea in centrele sociale

Magazin Salajean 6 februarie 2012 0

In ciuda frigului de afara: Persoanele fara adapost refuza cazarea in centrele sociale

Temperaturile extrem de scazute inregistrate zilele trecute au testat limitele salajenilor. Cateva zeci de persoane fara locuinta au fost salvate de autoritatile sanitare in cadrul operatiunilor de cautare a celor cu risc de a deceda prin hipotermie. Cu toate acestea, gerul naprasnic a facut o prima victima, un zalauan fiind descoperit decedat pe marginea drumului din Marca. Pe de alta parte, oamenii fara adapost refuza ajutorul autoritatilor, preferand sa indure frigul cumplit, decat sa se incalzeasca in centrele sociale.

Frigul cumplit din ultimele zile a pus in miscare autoritatile salajene pentru identificarea persoanelor care necesita ingrijiri medicale si adapost din calea gerului naprasnic. Astfel, serviciile de urgenta au derulat zilnic operatiuni de salvare a persoanelor cu risc de hipotermie. Chiar si oamenii legii s-au mobilizat pentru a veni in sprijinul persoanelor fara locuinta, stiind exact locurile in care acestea isi fac veacul pe timp de zi.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale Zalau, Lucian Trif, nu mai putin de 18 persoane fara adapost care locuiesc in spatii improvizate au fost identificate in cadrul actiunilor desfasurate saptamana trecuta de politistii locali. Doar ca, in mod surprinzator, majoritatea acestor oameni au refuzat ajutorul oferit, anume un pat si o masa calda, gratuit. Din cele 18 persoane identificate, in mod repetat, in timpul actiunilor desfasurate, doar patru au acceptat sa beneficieze de serviciile oferite. Acestea au fost puse sa semneze, pe propria raspundere, ca nu sunt de acord sa beneficieze de cazare pe timp de noapte si masa asigurata prin centrul social, a declarat Lucian Trif.

Persoanele care au acceptat ajutorul agentilor locali au fost indrumate, pentru intocmirea cererii de acordare a serviciilor, catre Centrul Social de Urgenta, respectiv Adapostul de Noapte din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Zalau. Potrivit sursei citate anterior, astfel de actiuni de salvare a persoanelor fara adapost vor continua pana la finele sezonului rece.

Zeci de persoane cu hipotermie

Alte cateva zeci de persoane cuprinse de hipotermie din cauza gerului au fost preluate de autoritatile sanitare si transportate la adapost unde au primit asistenta medicala. Potrivit asistentului sef din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Salaj, Liviu Varga, din 26 ianuarie si pana la finele saptamanii trecute, au fost acordate servicii medicale in sistem de urgenta pentru noua persoane suferind de hipotermie. Cazurile nu au fost insa grave, gradul de hipotermie fiind unul destul de usor. Pe de alta parte, 19 persoane s-au prabusit in plina strada din cauza temperaturilor foarte scazute, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi. Acestea au fost preluate de ambulantele SMURD, fiind dianosticate cu hipotermii si traumatisme sau aflandu-se sub influenta bauturilor alcoolice. In majoritatea cazurilor au fost persoane in varsta, care au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau.

Rapus de gerul cumplit

Temperaturile extrem de scazute au cauzat si primul deces in judet. Potrivit informatiilor furnizate de Institutia Prefectului Salaj, este vorba de un batran gasit pe marginea unui drum din localitatea Marca. In urma cercetarilor efectuate de politisti, decedatul a fost identificat ca fiind un barbat in varsta de 73 de ani, domiciliat in Zalau, si care locuia, temporar, la diferite persoane din sat. Autopsia realizata a stabilit ca si cauza a decesului hipotermia.

Autoritatile salajene vor continua operatiunile pentru identificarea persoanelor care necesita ajutor din calea frigului si ninsorilor. Pentru multi salajeni, traiul pe timp de iarna este un hop greu de depasit, fiind nevoiti sa-si petreaca zilele si noptile in locuinte inghetate sau chiar pe strazi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »