In caz de incendiu, pe aici nu se trece! Nici macar pompierii

Magazin Salajean 15 ianuarie 2009 0

In caz de incendiu, pe aici nu se trece! Nici macar pompieriiMasinile de interventie ale pompierilor nu au acces pe mai multe locuri si strazi din municipiul Zalau. Si nu pentru ca le-ar fi interzis prin lege, ci, pur si simplu, nu au loc. Cel mai bun exemplu il reprezinta strada Crisan, cu sens unic, unde au fost amenajate, de curand, mai multe locuri de parcare. Foarte bine pentru municipalitate, ca si asa sunt prea multe masini si prea putine locuri de parcare pentru ele in Zalau. Insa, daca intentia a fost de a fluidiza traficul si de a oferi locatarilor din zona o parcare nou-nouta, autoritatile au uitat sa ia in calcul accesul masinilor pompierilor in caz de incendiu. Putem actiona in zona, insa prin alte puncte de acces. Masinile pot intra printre blocuri, pe langa Compania de apa, prin zona Perla. Se actioneaza prin orice mijloace. Referitor la strada Crisan, masina de interventie poate circula, insa doar la viteze foarte mici, pentru a evita masinile parcate. Insa, in cazul in care un autoturism este parcat putin mai in strada (cum se intampla de obicei), nu se mai poate trece. Oricum, la interventii nu avem timp sa incercam sa trecem printre masini. Trebuie sa ajungem la locul incendiului in cel mai scurt timp, ne-a comunicat Gheorghe Labo, inspector sef la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj.

Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, sustine ca, prin amenajarea parcarii, strada nu s-a ingustat. Inainte se parca pe ambele parti, iar acum exista un loc bine organizat de parcare. De altfel, apar probleme din cauza masinilor parcate neregulamentar, motiv pentru care vor fi amplasate semne suplimentare de circulatie si vor fi aplicate sanctiuni celor care nu le respecta, inclusiv, le vor fi ridicate masinile. Se incearca diferite modalitati de gestionare a parcarilor in vederea maririi numarului de locuri de parcare. Referitor la strada Crisan, parcarea s-a amenajat cu acordul conducerii Primariei Zalau, a Directiei Generale de Administrare a Drumului Public si a Politiei Rutiere, ne-a precizat edilul orasului. El este de parere ca, desi a fost ingreunat accesul pompierilor pe strada Crisan, pentru cetateni construirea parcarilor reprezinta un experiment care se doreste a fi replicat si in alte zone. Urmeaza sa prelucram mai multe date despre ce se intampla prin gestionarea in acest mod a parcarilor, pe strazile cu sens unic. La fel cum experimente sunt si acele sensuri giratorii realizate in sistem provizoriu, care si-au aratat beneficiile, urmand sa fie realizate definitiv, prin investitii semnificative, declara Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.

Dupa ce problema a fost adusa la cunostinta autoritatilor locale, s-a dispus luarea unor masuri. Primarul ne-a comunicat ca va incerca sa solutioneze problema prin reanalizarea parcarilor. Prin turnarea unui strat de asfalt pentru ridicarea partii carosabile la nivelul trotuarului, masinile vor putea fi parcate mai in fata, lasand mai mult loc liber in strada, ne-a declarat Gheorghe Labo.

Insa tot mai apar probleme cu care se confrunta pompierii, tot din cauza parcarilor. De fapt, de aceasta data, din cauza dispozitivelor de blocare a parcarilor individuale. Din cauza acelui triunghi din bare de otel ridicat de la nivelul solului pentru a nu fi ocupat locul de parcare, pompierii pot intampina greutati in a ajunge la locul unui incendiu. Sunt zone in Zalau unde nu avem acces cu masinile de pompieri din cauza acelor dispozitive. Dar nu avem ce face. Nu am un raspuns pentru astfel de cazuri. Noi oricum vom face tot posibilul pentru a interveni prompt si eficient in cazul in care suntem solicitati, ne-a comunicat inspectorul sef al ISU Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »