In biserica exista loc si pentru unii si pentru altii

Magazin Salajean 4 iulie 2008 0

In biserica exista loc si pentru unii si pentru altii

Problema retrocedarii patrimoniului Bisericii Romane Unite cu Roma – Greco-Catolica, confiscat de Statul Roman – comunist si ateu – in 1948 (Decret 358/01.12.1948; Decret nr.177/1948) si dat Bisericii Ortodoxe Romane, drept cadou pentru serviciile aduse, ramane pe mai departe nerezolvata.

Dupa aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, litigiile patrimoniale nu sunt solutionate, ori sunt in mica masura. Comisiile mixte de dialog, infiintate conform prevederilor Decretului-Lege nr.126/1990 au devenit un mijloc eficace pentru una dintre parti de a tergiversa cat mai mult rezolvarea problemelor legate de restituirea bisericilor, a bunurilor mobiliare si imobiliare proprietate a Bisericii Unite cu Roma. Pe de-o parte, ierarhia Bisericii Ortodoxe condamna actiunile din justitie ale BUR, propunand ca singura cale de rezolvare este prin comisiile mixte de dialog. Bine zis, dar… nu facut, deoarece reprezentantii BOR din comisii nu se prezinta atunci cand e vorba sa se treaca la fapte, la lucru.

Iata, bunaoara, situatia in care se afla retrocedarea Catedralei Protopopiale Greco-Catolice din Zalau (din vecinatatea Prefecturii). A fost construita de Parohia Greco-Catolica din Zalau, pastorita pe atunci de parintele Aurel Ghilea si sfintita de episcopul greco-catolic al Diecezei Oradea, Valeriu Traian Frentiu la data de 8 septembrie 1934. Comunitatea greco-catolica din Zalau era compusa, practic, din toata populatia romaneasca a Zalaului. Romanii ortodocsi erau doar cateva familii nou sosite in oras. Imobilul – Catedrala, casa parohiala si gradina – Piata 1 Decembrie 1918, CF nr.274 localitatea Zalau, Piata 1 Decembrie 1918, nr. top. 215/a – Gradina 1.227 mp si nr. top. 214 – casa, curte si gradina in suprafata de 20.86 mp si CF nr.169 localitatea Zalau, nr. top. 215/b – casa, curte si gradina si Manastirea Adormirea Maicii Domnului in suprafata de 1.831 mp are: suprafata construita – 957 mp, suprafata construita desfasurata – 1.083 mp; suprafata teren aferent – 5.144 mp.

OG nr.64/2005 propune o reglementare care realizeaza concordanta cu prevederile Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale ratificata de Romania. Beneficiind de acest drept constitutional, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica isi poate redobandi bunurile de patrimoniu confiscate de comunisti in 1948. Cum?

Comisia mixta de dialog, in Zalau, nu functioneaza din lipsa de… cvorum, reprezentantii Bisericii Ortodoxe neraspunzand niciodata la apel. si-atunci, singura cale de urmat a ramas justitia. Procesul este in curs, iar credinciosii din Catedrala sunt anuntati, din cand in cand, ca procesul este castigat! Pe ce se bazeaza… anuntatorii? Nu stim.

Tinem sa subliniem inca o data faptul ca pe parcursul anilor trecuti din 990, Protopopiatul Greco-Catolic Zalau a intreprins numeroase cautari de dialog cu ierarhia Bisericii Ortodoxe pentru a rezolva pe cale amiabila neintelegerile care exista, in principal, in problema retrocedarii patrimoniului detinut ilegal de ortodocsi. Iertam, trecem peste faptul ca de aproape 20 de ani suntem permanent jigniti, facuti unguri (parca n-ar fi oameni si nu traim impreuna!), suntem injurati ca la usa cortului, din fata altarului (?!?), suntem obiectul unei propagande desantate, care o intrece pe cea din timpuri abia trecute. Noi stim insa un singur lucru, pomenit adesea de episcopul nostru PSS Virgil Bercea: Nu dorim sa-i scoatem afara, nici sa-i alungam pe fratii nostri ortodocsi din biserica noastra. Nu, in biserica exista loc si pentru unii si pentru altii. Daca ar ramane un singur greco-catolic, pentru acela ar trebui sa existe posibilitatea de a se celebra Sfanta Liturghie si toate slujbele in biserica, iar daca ar ramane in sat un singur ortodox, pentru acela, la fel, ar trebui sa se poata celebra toate slujbele in biserica.

Noi, obligati fiind, am luat calea tribunalelor pentru a castiga prin justitie ceea ce ne apartine, este al nostru. in 1948, am fost ilegalizati de comunisti si KGB; episcopii nostri au fost arestati, intemnitati si exterminati nu in Siberia, ci in inchisorile din Romania bolnitele manastirilor ortodoxe; dupa 1989 s-a continuat, cu aceeasi indaratnicie diabolica, mentinerea sechestrului asupra lacasurilor noastre de cult, neabrogandu-se criminalul decret din 1948; mai mult, se continua demolarea si resfintirea bisericilor greco-catolice, asa cum inainte de 1989 s-a procedat cu cele ortodoxe. Oare nu cumva sunt aceiasi arhitecti?

Si ceea ce a pus capac la tot sirul de nedreptati care ni se fac – nu in Valea Timocului, Basarabia, Bucovina, ci aici – Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta, cam de aceeasi sorginte cu Decretul 358/1.12.1948, de amanare perpetua a restituirii bisericilor, proprietatea greco-catolicilor! Bineinteles, o ordonanta codificata, pe intelesul a lor nostri. si acestia nu respecta dreptul de proprietate garantat de Constitutia Romaniei!

Drumul e lung si greu, dar vom birui! Nu ne lasa strigatele celor morti la Sighet, Gherla, canal si Aiud!

Nu ne lasa porunca protopopului Liviu Trufasiu si marturisirea cardinalului nostru Iuliu Hosu: Credinta noastra este viata noastra!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »