In aceasta vara: Vremea capricioasa a pus bete in roate strandurilor din Salaj

Magazin Salajean 20 iulie 2010 0

In aceasta vara: Vremea capricioasa a pus bete in roate strandurilor din Salaj

Administratorii statiunilor balneare private existente Salaj, la Boghis, Jibou si Simleu Silvaniei acuza, in acest an, la unison, nu atat criza financiara, cat capriciile vremii, care au dus la scaderea numarului de clienti si, implicit, a veniturilor.

Complexul Eden, de langa Jibou, dispune de apa termala cu proprietati in tratarea problemelor reumatismale, cei care vin aici avand la dispozitie 21 de vani de tratament si posibilitati de cazare intr-o pensiune, dar si la casute. Ne-au dereglat un pic ploile, pentru ca majoritatea clientilor nostri sunt din mediul rural si acum au cam avut de lucru pe langa casa. Oricum, nu mai avem incasarile si situatia din anii trecuti.

Mai ales ca oamenii de la tara nu mai primesc subventii in agricultura si atunci nu le mai raman bani pentru a veni la noi, la bai. E o adevarata aventura sa faci asa o afacere, dar eu nu ma plang de criza, pentru ca cine e serios, reuseste, a declarat Viorica Buda, proprietarul complexului amintit. De altfel, ea are deja depus un proiect in valoare de 280.00 de euro, pentru accesarea de fonduri europene in scopul modernizarii statiunii, prin construirea unei piscine exterioare si a unui minihotel.

Broscarie de week-end

Vremea instabila si putinele zile cu soare au cauzat probleme si proprietarilor satului de vacanta, in zona cunoscuta de localnici sub numele de broscarie, in apropierea orasului Simleu Silvaniei. Aici exista trei bazine acoperite si doua piscine exterioare, dintre care una cu apa dulce si restul cu apa termala. Doar la final de saptamana avem circa 1.500-2.000 de clienti, insa nu e suficient. Nu prea au fost zile cu soare, motiv pentru care pensiunea pe care o avem a fost ocupata numai in proportie de 50 la suta. Avem noroc ca, din cauza crizei, unii salajeni au renuntat la sejururile din strainatate si vin la noi, mai aproape si cu cheltuieli mai mici, a spus Gheorghe Trifan, patronul firmei ce detine satul de vacanta.

Baza de tratament salveaza situatia la Boghis

Achizitionate in urma cu cativa ani de grupul de firme Vidalis din Zalau, baile balneare Boghis situate in apropierea localitatii cu acelasi nume din judetul Salaj, sunt recunoscute pentru apele sale termale, sulfuroase, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos periferic, artroze, poliartroze, boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale. Lia Stanca, administratorul statiunii balneare Boghis, spune ca a reusit sa contracareze capriciile vremii oferind servicii tratament de recuperare subventionate de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj.

In acest an vremea nu ne-a fost favorabila, insa suntem avantajati de baza de tratament pe care am inaugurat-o anul trecut. Astfel, oferim pachete balneare, cu recuperare in sistem ambulator, cu cazare si masa, cu reduceri importante de pret, prin intermediul contractului semnat in luna mai cu CJAS Salaj. Totusi, criza ne-a provocat o reducere cu circa 20% a veniturilor comparativ cu anul trecut, a precizat Lia Stanca. Statiunea Boghis dispune, pe langa baza de tratament, de un bazin acoperit si doua piscine exterioare, cu apa termala si o capacitate, pe timp de vara, de circa 4.000 de persoane.

Proprietarii statiunii balneare au obtinut deja acceptul pentru finantarea unui amplu proiect, in valoare de peste 10 milioane de euro, pentru modernizarea bailor balneare de la Boghis, inclusiv prin construirea unui Aqua Parc. Avem o cerere de finantare prin Programul Operational Regional, aprobata deja, in valoare totala de peste 10 milioane de euro. Sper ca in toamna sa semnam contractul de finantare, iar in martie 2011 sa demaram lucrarile. O prima etapa, ce presupune realizarea unui Aqua Parc, ar urma sa fie finalizata pana in luna mai, 2012, afirma Lia Stanca. In plus, proiectul presupune si modernizarea bazei de tratament prin realizarea unui centru de sanatate (sanatoriu) si a unui centru de infrumusetare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »