In aceasta iarna: Salajenii (a)prind mai greu lemnele de foc

Magazin Salajean 16 decembrie 2010 0

In aceasta iarna: Salajenii (a)prind mai greu lemnele de foc

Peste 28.000 de salajeni, care au primit iarna trecuta ajutoare de la stat pentru lemnele de foc, vor trebui ca anul acesta sa imbrace mai multe haine pentru a se feri de frig. Noile criterii de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei au diminuat drastic numarul de beneficiari, de la aproximativ 35.000 de persoane care primeau iarna trecuta subventii la incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, la mai putin de 7.000 de beneficiari anul acesta.

Doar un sfert dintre salajenii care au primit iarna trecuta subventii la incalzire se afla si anul acesta in listele de beneficiari pentru astfel de ajutoare. Directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, Matolcsy Elisabeta, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca numarul de beneficiari a scazut drastic fata de anul trecut. Daca in sezonul rece 2009-2010 se aflau in plata 44.015 beneficiari de subventii la incalzire, iarna aceasta numarul celor care primesc astfel de ajutoare este de doar 11.752 de beneficiari.

Cea mai mare diferenta se inregistreaza la ajutoarele de incalzire cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, sectiune la care numarul de beneficiari a scazut iarna aceasta la doar 6.957, cu aproape 28.000 mai putin fata de sezonul rece trecut. Si ajutoarele la incalzirea cu gaz au scazut aproape la jumatate, anul acesta fiind in plata doar 4.606 persoane, la fel si pentru subventiile la incalzire in sistem centralizat, de la 331 de beneficiari anul trecut, la 189 pentru iarna in curs, a declarat Matolcsy Elisabeta.

Potrivit sursei citate, alti aproximativ 3.000 de salajeni primesc ajutoare de incalzire direct prin primarii, fiind persoane beneficiare la Legea 416 privind venitul minim garantat.

Simleuanii stau cel mai rau

Cei mai afectati de noile criterii in acordarea subventiilor la incalzirea cu lemne sunt locuitorii oraselor Simleu Silvaniei si Cehu Silvaniei. Potrivit situatiei centralizate la nivelul AJPS Salaj, cea mai mare scadere a numarului de beneficiari de subventii la incalzirea cu lemne se inregistreaza in randul simleuanilor. Pentru sezonul rece in curs au fost aprobate doar 731 de dosare pentru acordarea ajutorului la incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, fata de 1.722 cate se aflau in plata iarna trecuta. De asemenea, si la nivelul orasului Cehu Silvaniei a scazut numarul de beneficiari, de la 1.024 iarna trecuta, la doar 284 pentru acest sezon, se arata in raport. Potrivit aceleiasi situatii privind subventiile la incalzire, in toate orasele si localitatile rurale salajene, numarul de beneficiari a scazut anul acesta fata de iarna trecuta.

Criterii mai aspre

Reprezentantii AJPS Salaj sustin ca numarul redus de beneficiari este cauza directa a modificarile aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.5/2007 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice. La acordarea subventiilor la incalzire au fost introduse o serie de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarii, si anume, sa nu detina alte proprietati decat cea de domiciliu, bunuri mobile, terenuri, depozite bancare ori animale peste anumite intervale trecute in lista pentru acordarea subventiei. De asemenea, chiar daca venitul mediu brut pe membru de familie a ramas in cuantum de 615 lei, la calculul acestuia intra toate veniturile nete realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale, asigurari de somaj, obligatii legale de intretinere, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent si alte creante legale, a declarat Matolcsy.

Prin urmare, familiile si persoanele singure care au in proprietate cel putin unul dintre bunurile cuprinse in noua lista de criterii nu beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei.

Inca se preiau cereri

Salajenii care nu si-au depus inca dosarul in vederea obtinerii ajutoarelor de incalzire, mai au la dispozitie timp pentru inregistrarea acestora. Directorul Agentiei a mentionat ca persoanele care indeplinesc noile criterii pot solicita aceste subventii de incalzire, urmand a beneficia de ajutoare de la data aprobarii cererilor. Inclusiv persoanele care solicita acest ajutor in cursul lunii februarie 2011 vor primi, incepand cu data aprobarii cererilor, subventia pentru incalzirea locuintei. Chiar si asa, numarul de beneficiari de subventii la incalzire se va schimba nesemnificativ fata de cel inregistrat iarna trecuta, a afirmat Matolcsy Elisabeta.

Cei care si-au depus cererile inainte de data de 12 noiembrie beneficiaza de subventii pentru intreg sezonul rece, noiembrie 2010-aprilie 2011.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »