În 2012: Sute de maidanezi, eutanasiaţi în Zalău şi Şimleu

magazinsalajean 9 iulie 2012 4
În 2012: Sute de maidanezi, eutanasiaţi în Zalău şi Şimleu

O viaţă de mizerie pe străzi, suferind de frig, de cald, de foame, de diferite boli, de agresiuni. Problema patrupedelor fără stăpân este deja una cronică pentru autorităţile sălăjene, care se cere rezolvată. Din păcate, pentru majoritatea câinilor străzii, soluţia care se întrevede la orizont este eutanasierea. Numai în cursul acestui an, dintre cei peste 230 de câini comunitari capturaţi de hingherii zălăuani, doar aproximativ 30 au fost fie trimişi înapoi pe străzi, fie adoptaţi.

Mihaela Oprea

Maidanezii “sălăjeni” prinşi de hingheri trebuie eutanasiaţi. Dintre cei aproximativ 230 de câini comunitari capturaţi de la începutul anului şi până în prezent, pe străzile Zalăului şi ale oraşului Şimleu Silvaniei, doar o mică partea s-au reîntors pe străzi sau au fost adoptaţi. La ora actuală sunt în adăpost doar câteva suflete care aşteaptă să vadă ce le pregăteşte soarta.

Ultima “casă” pentru sute de maidanezi

Conform legislaţiei actuale, maidanezii sănătoşi prinşi şi duşi în adăpost sunt repuşi în libertate după ce sunt vaccinaţi, sterilizaţi, deparazitaţi şi crotaliaţi. Din nefericire, majoritatea patrupedelor capturate de hingherii sălăjeni în acest an au fost “adormite”.
Purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău SRL, Paul Maghiu, a declarat că în decursul acestui an au fost capturaţi 236 de câini. “Dintre câinii comunitari prinşi de hingheri în acest an, 202 au fost eutanasiaţi. Eutanasirea a avut loc conform legilor în vigoare, după consultul medical în urma căruia s-a stabilit că respectivele animale suferă de boli grave sau reprezintă un pericol pentru cetăţeni”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate anterior, pentru capturarea câinilor comunitari se acţionează în municipiul Zalău, precum şi în oraşul Şimleu Silvaniei. Iar costurile pentru prinderea maidanezilor nu sunt deloc scăzute, mai ales în cazul celor câinilor agresivi. Pentru capturarea acestora este nevoie de tranchilizante, o singură intervenţie costând în jur de 100 de lei. Şi întreţinerea câinilor presupune unele costuri însemnate. Sunt hrăniţi cu hrană uscată, în funcţie de talia câinilor, în medie, adică 2,8 lei zilnic. În momentul de faţă, în adăpostul SC Citadin SRL se află 18 câini.

Mai sunt sălăjeni cu suflet mare

Deşi nu au fost mulţi sălăjeni care au optat pentru a lua acasă un câine al străzii, numărul de adopţii din acest an este, totuşi, unul impresionant.
Purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău SRL ne-a declarat că, în decursul acestui an, 16 câini aflaţi în adăpost şi-au găsit stăpâni între sălăjeni.
De altfel, în decursul acestui an, niciun câine nu a fost revendicat.
Potrivit acestuia, persoanele care doresc să adopte unul sau mai mulţi câini, indiferent dacă pentru acasă sau pentru pază la diferite fabrici şi firme, se pot deplasa la sediul SC Citadin Zalău SRL, situat pe strada Fabricii, nr.28, din municpiu, sau pot apela numărul de telefon 0260-612837. La acelaşi număr de telefon pot apela şi persoanele care sesizează existenţa unor câini comunitari care reprezintă pericol asupra populaţiei, programul de lucru cu publicul fiind zilnic între orele 7-15.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Hingher pe viata 22 septembrie 2012 at 19:56 - Reply

    Asa si daca sunt eutanasiati care e problema ???? Poporu traieste in saracie maxima si tu ai vrea sa aruncam bani pe geam pe adaposturi de maidanezi !!!!! MOARTE MAIDANEZILOR

  2. Poporul Romin 25 octombrie 2012 at 18:56 - Reply

    Libertate Romania EUTANASIATI HAITELE DE MAIDANEZI

  3. Dan 3 ianuarie 2013 at 07:47 - Reply

    Voi cei care lasati asfel asfel de comentari sunteti ori parlamentari care nu se satura de bani ori varcolaci ca numai alora le ie frica de animale si le vor moarte …nu ati invatat la scoala …cainele e cel mai bun prieten al omului! dar din pacate omul e cel mai mare dusman al cainelui…dincolo nu veti primi mila asta cu siguranta.

Lasa un Raspuns »