În 2012: Mai multe alimente gratuite pentru sălăjenii nevoiaşi

magazinsalajean 22 iulie 2012 3
În 2012: Mai multe alimente gratuite pentru sălăjenii nevoiaşi

Câteva mii de sălăjeni cu situaţie defavorizată vor primi, şi în acest an, pachete cu alimente prin Programul European de Distribuire a Alimentelor derulat în statele membre de UE. Spre deosebire de 2011, însă, coşul cu alimente gratuite oferit de UE va fi mult mai consistent, întrucât în loc de şase produse, vor fi alocate 11.

Ca în fiecare an, sălăjenii cu situaţie materială precară vor beneficia de un coş cu alimente gratuite din stocurile de intervenţie comunitară şi care vor fi repartizate populaţiei conform Hotărârii Guvernului nr. 600/2009. Aceste ajutoare acordate prin Programul European de Distribuire a Alimentelor derulat în statele membre de UE sunt destinate câtorva mii de persoane din judeţ cu handicap grav şi accentuat (gradul I şi II), şomeri, pensionari cu pensii mai mici de 400 de lei (inclusiv copii şi tineri orfani care primesc pensie de urmaş până la 400 de lei, n.r.), şi persoane beneficiare de ajutorul social.
Deosebirea faţă de anul trecut constă în faptul că, în 2012, numărul produselor alimentare va fi suplimentat, adică beneficiarii vor avea nu doar făină, mălai, paste făinoase, biscuiţi, orez, zahăr şi ulei, ci şi fasole uscată boabe, mazăre boabe în conservă, roşii în bulion şi bulion de tomate. Anul trecut, Uniunea Europeană a sprijinit românii cu venituri mici oferindu-le câte 13 kilograme de făină albă, 9 kilograme de făină de mălai, 1,6 kilograme paste făinoase, 1 kilogram de biscuiţi, 8 kilograme de orez şi 1,5 kilograme lapte praf pentru fiecare beneficiar.

Listele cu beneficiari – în lucru

Pentru ca distribuţia pachetelor cu alimente să se realizeze în cele mai bune condiţii, Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj trebuie să transmită, până în 30 iulie, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură numărul de beneficiari ai venitului minim garantat şi numărul persoanelor cu handicap care vor primi ajutoare alimentare de la Uniune în 2012. Reprezentanţii Biroului de presă al CJ Sălaj ne-au declarat că se lucrează la întocmirea listelor. “Se aşteaptă date de la instituţiile care le au, urmând ca în cursul săptămânii viitoare sa se realizez centralizarea acestora”, au declarat reprezentanţii CJ Sălaj. .
Cifrele pentru pensionari şi şomeri au fost solicitate Ministerului Muncii şi vor fi transmise CJ prin Casa de Pensii şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj.

Alimente pentru 5.000 de zălăuani, în 2011

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău, Manuela Ghiuruţan, ne-a declarat că procedura după care vor fi distribuite alimentele este simplă: când lista cu beneficiarii va fi definitivată, ea va fi comunicată primăriei de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj. Potrivit Manuelei Ghiuruţan, deocamdată, administraţia locală nu a primit vreo informare referitoare la cantităţile de alimente care vor fi acordate unui beneficiar, aceasta fiind o acţiune în pregătire.
În 2011, majoritatea din cei peste 5.000 de beneficiari zălăuani s-au prezentat pentru ridicarea alimentelor în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare. Spre finele acţiunii de distribuire a coşului cu alimente, circa 300 de pachete au rămas, totuşi, neridicate, iar administraţia municipală a decis redistribuirea lor pe baza unor liste care au fost trimise administraţiei locale municipale de către Casa Judeţeană de Pensii Sălaj, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi Direcţia Judeteană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj.

Coş anual

Ajutoarele alimentare europene se acordă o singură dată pentru fiecare beneficiar în cursul unui an calendaristic. Schema de ajutor pentru persoanele nevoiaşe, pentru anii 2012 şi 2013, a fost deblocată de Consiliul pentru agricultură al Uniunii Europene în 14 noiembrie anul trecut.
Sistemul european pentru cele mai defavorizate persoane este una din principalele surse de aprovizionare cu alimente în scopuri de caritate. În fiecare an, mai mult de 18 milioane de persoane din cele 20 de state membre participante beneficiază de ajutoare distribuite în cadrul programului.
Mihaela Moldovan

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. coco 12 septembrie 2012 at 07:28 - Reply

    daca ai pensie handicap de 30 lei beneficiezi de ajutoar

  2. coco 12 septembrie 2012 at 07:29 - Reply

    am uitat sa specific ca fara alt venit

  3. anonimo 18 decembrie 2012 at 16:30 - Reply

    primariile si cei ce muncesc la primarie profita si fura alimente ce da la ue pentru persoane sarace fara venituri le fura si le vinde an baruri si le utilizeaza sa dea de mancare la animale lor dar sant majoritatea eu vb de ghidigeni vreau ca hotiiiiiiiiiiiiiiiiii mai mult primaria din ghidigeni judetul

Lasa un Raspuns »