In 2011, s-a recalificat un singur somer cu dizabilitati

Magazin Salajean 12 ianuarie 2012 0

In 2011, s-a recalificat un singur somer cu dizabilitatiUn singur somer cu handicap din Salaj a beneficiat, in cursul anului trecut, de cursuri de formare profesionala. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Agentiei Judetene pentru Ocupare a Fortei de Munca Salaj, Florica Breban, anul trecut, in randul somerilor salajeni, au fost inregistrate doar doua persoane cu handicap si doar una dintre acestea a beneficiat de masuri de formare si reorientare profesionala. Instruirea, finantata din fonduri europene in cadrul proiectului Salaj-Workacces, a demarat anul trecut si se va finaliza in 2012, in domeniul manichiura-pedichiura, coafura-frizerie.

Numarul somerilor care au participat, in anul precedent, la cursuri de recalificare finantate cu fonduri din bugetul asigurarilor de somaj este de 283, la care se adauga alte 53 de persoane care au demarat perioada de instruire in 2011 si o finalizeaza anul acesta. In plus, din bani europeni, in cadrul proeictului Salaj-Workacces, alte 53 de persoane au absolvit, in 2011, cursuri de formare profesionala la nivel de judet. La acestea se adauga inca 42 de persoane care au inceput cursurile anul trecut si le vor finaliza in 2012.

Mii de persoane cu handicap, fara loc de munca

Din totalul persoanelor cu handicap, 14.055, cate sunt in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, 4.334 sunt apte de munca. Asa cum a aratat directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, in judet, din totalul persoanelor cu dizabilitati, sunt inregistrate 928 de persoane angajate (ceea ce reprezinta 6,6 la suta dintotalul persoanelor cu dizabilitati), 4.001 care nu au venituri (sau beneficiaza de venitul minim garantat), 333 care primesc pensie de urmas, 2.453 care beneficiaza de pensie de invaliditate si 6.340 care au pensie de limita de varsta. Incadrarea persoanelor cu handicap a ramas la nivel de judet o simpla poveste. Punand in balanta castigul economic, foarte multi angajatori nu par a fi interesati de sprijinul de la stat pentru incadrarea persoanelor cu handicap.

Nu poti forta un antreprenor din mediul privat sa angajeze persoane cu dizabilitati, cand pentru acesta cel mai important lucru este profitul si onorarea la termen a contractelor. Un salariat cu un anumit grad de handicap se stie ca are un anumit ritm de munca, ceea ce in eventualitatea unei crize a bolii, poate fi mult intarziat, ceea ce face putin rentabila munca unei persoane cu dizabilitati. Solutia ar fi ca persoanele cu handicap sa fie incadrate in unitati economice protejate, care pot beneficia de reduceri ale impozitului datorat la stat, a apreciat Violeta Milas. Potrivit prevederilor Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, angajatorii cu peste 50 de salariati sunt obligati sa incadreze persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4 la suta din numarul total al salariatilor, obligatie valabila si pentru autoritatile si institutiile publice. Din pacate, acest aspect este departe de a fi pus in practica.

Evaluarea, obligatorie la angajare

Directorul DGASPC Salaj a sustinut ca incadrarea in munca este reglementata de Medicina Muncii, de care ar trebui sa se tina cont atat in cazul persoanelor cu handicap, cat si a persoanelor neincadrate in grupe de handicap. Violeta Milas a mentionat ca sunt anumite restrictii, de exemplu, in cazul diabeticilor, la cei care au virusul hapatitei C sau in cazul schizofrenicilor. Persoanele cu dizabilitati nu ar trebui sa se angajeze decat dupa ce, in prealabil, au fost evaluate de specialisti. Anul trecut, 30 de tineri, cu varste pana la 25 de ani, din centrele DGASPC Salaj au participat la o evaluare vocationala derulata in scopul incadrarii acestora. Violeta Milas a mai precizat ca in anul 2011, noua tineri cu handicap au parasit sistemul rezidential, trei dintre acestia si-au gasit un loc de munca, unul este gazduit in centrul social de la Zalau, cinci au fost reintegrati in familiile lor. In acest an scolar, doi tineri cu handicap din centrele de servicii comunitare ale DGASCP Salaj participa (timp de sase luni) la un curs de calificare in meseriile de tamplar si croitor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »