In 2009, Peste 5.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Holocaustului din Simleu

Magazin Salajean 2 aprilie 2010 0

In 2009, Peste 5.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului Holocaustului din SimleuO institutie de cultura careia vizitatorii ii trec des pragul, desi e an de criza, iar lumea pare a se dezice de actele de cultura din lipsa de bani, este Muzeul Memorial al Holocaustului din Simleu Silvaniei. Doar in 2009, muzeul a avut peste 5.000 de vizitatori, numarul fiind tot mai mare de la un an la altul.

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului Simleu Silvaniei, Daniel Stejeran, a declarat ca in anul precedent au fost inregistrate peste 45 de grupuri de vizitatori, atat din tara, cat si din USA, Japonia, Olanda, Israel, Germania si Ungaria, totalizand aproximativ 2.000 de persoane ce au trecut pragul institutiei salajene. Numarul de vizitatori pe care ii are muzeul creste vizibil de la un an la altul. Potrivit bilantului pe 2009, am avut peste 5.000 de vizitatori, din care aproximativ 3.000 au fost vizitatori individuali, iar restul au venit in grupuri organizate. Avand unicul Muzeu al Holocaustului din tara, este de asteptat ca oamenii sa vina la Simleu pentru a primi informatii despre comunitatile de evrei care au existat in Romania, despre deportarile din timpul celui de-al doilea razboi mondial si despre ceea ce a insemnat Holocaustul pentru ele, a declarat Daniel Stejeran.

Potrivit acestuia, cele mai multe grupuri de vizitatori inregistrate in 2009 au fost din SUA. Am avut peste zece asemenea grupuri, sunt grupuri mari, de 15-20 de persoane. Alteori, grupurile sunt formate din elevi sau din cadre didactice, specializate in Istorie sau in predarea Holocaustului. Cei mai multi vizitatori vin vara, a adaugat Stejeran.

Acesta a spus ca, de la inceputul anului 2010 si pana in prezent, pragul muzeului simleuan a fost trecut de aproape o mie de persoane.

Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclus in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 1.800 de persoane. De altfel, in bazinul Simleu au trait in acea perioada circa 5.000 de evrei, aproape toti fiind, insa, deportati de trupele horthyste in Ghettoul Cehei si de acolo la Auschwitz.

Unicul Muzeu Memorial al Holocaustului din Romania a fost deschis in Simleu Silvaniei in 2005, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate acestei teme.

Printre exponate se regasesc fotografii si obiecte ce au apartinut evreilor din bazinul Simleu Silvaniei, marturii scrise si inregistrate ale supravietuitorilor lagarelor naziste, ziare din Europa celui de-al doilea razboi mondial, harti, acte de identitate ale celor disparuti in lagare, carti etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »