In 2009: Peste 30 de copii au disparut de acasa

Magazin Salajean 12 februarie 2010 0

In 2009: Peste 30 de copii au disparut de acasa

Fenomenul de disparitie a copiilor de la domiciliu este constatat tot mai des, in ultimii ani, reclamatiile parintilor punand pe jar autoritatile si determinandu-le sa formeze echipe de cautare care, uneori, bat muntii si padurile zile intregi pentru a-i gasi pe minori. De la cuvintele si slujbele ce ascund doar exploatare sexuala si pana la banalul pachet de bomboane, orice poate atrage un copil si a-l face pierdut, in cazurile cele mai nefericite. Anul trecut, au fost inregistrate in Salaj nu mai putin de 30 de cazuri de minori dati disparuti.

Statisticile centralizate la nivelul Inspectoratului Judetean al Politiei (IPJ) Salaj arata ca, pe parcursul anului 2009, au fost inregistrate in total 65 de disparitii, in jumatate din cazuri fiind vorba de minori, dintre care majoritatea fete. Purtatorul de cuvant al IPJ Salaj, Nadia Serban, ne-a declarat ca in niciunul din cazurile inregistrate nu a fost vorba de rapire.

Copiii au plecat, in mod voluntar, fie de acasa, fie de la scoala si nu s-au mai intors la domiciliu. Din fericire, toate cazurile de minori dati disparuti anul trecut au fost rezolvate, ne-a spus purtatorul de cuvant. In cazul persoanelor majore, respectiv din cei 32 de salajeni disparuti, doar doi nu au fost gasiti de politisti.

Si in 2010 au fost dati disparuti sapte minori, in cinci dintre cazuri fiind vorba de fete. Potrivit sursei citate, toti copiii au fost gasiti si predati parintilor ori centrului de plasament in care sunt ingrijiti.

Un caz recent de disparitie i-a pus pe jar pe politistii salajeni. Un minor in varsta de 14 ani a disparut, in data de 8 februarie, anul acesta, de la un complex de servicii comunitare din judet.

In urma investigatiilor efectuate, politistii au aflat ca minorul D. Z., anterior plecarii lui, le spunea cunostintelor ca vrea sa-si viziteze o matusa din judetul Hunedoara. Astfel, impreuna cu politistii din Hunedoara, au demarat cautarile pentru gasirea minorului. Aproape o luna au durat cercetarile, tanarul fiind gasit, la data de 3 februarie, intr-un cartier de romi din localitatea Fodora, judetul Salaj.

Cele mai multe cazuri de acest gen se intalnesc in mediul rural, in familiile dezbinate sau care se confrunta cu o situatie materiala precara. Cautarile in aceste cazuri incep imediat ce parintii ne sesieaza disparitia copilului. Echipele se mobilizeaza si incep cautarile imediat, a subliniat Nadia Serban.

Trebuie invatati sa spuna NU

Fenomenul de disparitie de la domiciliu a copiilor poate fi redus prin educarea parintilor, sunt de parere reprezentantii mai multor institutii si organizatii din tara noastra. Psihologul Mara Crisan ne-a declarat ca pentru a preveni plecarea sau fuga copiilor de acasa trebuie sa le oferi multa dragoste si un camin in care sa aiba tot confortul sufletesc de care au nevoie. E important pentru ei sa se stie in siguranta si sa inteleaga ca exista persoane care au grija de ei, astfel incat sa nu caute aceast sentiment in alta parte.

Totodata, specialistii spun ca pentru a-i invata pe copii ce inseamna siguranta, acestia trebuie sa-si cunoasca numele, adresa, numarul de telefon si numele parintilor date pe care sa nu le comunice oricui si sa spuna intotdeauna parintilor unde si cu cine pleaca. Copilul trebuie sa ceara voie celui care are grija de el inainte de a se urca intr-o masina, chiar si cu o persoana cunoscuta si sa ceara voie parintilor sau invatatoarei daca vrea sa plece undeva dupa ore.

Tot pentru propria siguranta, copilul trebuie invatat sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat si sa nu deschida usa daca este singur acasa si nu asteapta pe nimeni. De asemenea, in cazurile cand se simte amenintat, copilul trebuie sa spuna NU si sa stie ca exista mereu cineva care il poate ajuta.

Pentru situatiile in care s-a pierdut, copilul trebuie invatat sa apeleze la un politist, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil, daca s-a pierdut si are nevoie de ajutor, iar pentru a evita riscul tentantiilor, copilul trebuie sa accepte un cadou sau dulciuri doar cu voia parintilor.

Numar unic pentru reclamarea disparitiilor

Pentru reclamarea disparitiei copiilor, exista acum un numar de telefon unic european, 116.000, functional in zece state, respectiv Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Danemarca, Slovacia, Ungaria, Romania si Polonia. Daca un roman isi pierde copilul in unul din statele mentionate si nu cunoaste numarul de telefon de la politia locala, poate apela 116.000 si i se vor furniza informatiile necesare, in engleza sau in limba tarii respective.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »