In 2009, in Salaj: Aproape 250.000 de apeluri false de urgenta

Magazin Salajean 15 februarie 2010 0

In 2009, in Salaj: Aproape 250.000 de apeluri false de urgenta

Amatorii de glume proaste care apeleaza abuziv numarul unic de urgenta 112 ar trebui sa constientizeze ca, atunci cand tin linia ocupata, o persoana care are nevoie de ajutor ar putea muri. Din pacate, exista numeroase persoane care, fie din proasta crestere, fie din plictiseala, nu gasesc altceva de facut decat sa le agaseze pe operatoarele de la 112. Anul trecut, la Centrul unic pentru apeluri de urgenta Salaj au fost receptionate peste 270.000 de apeluri, 93 la suta dintre cazuri fiind insa urgente false.

Serviciul de urgenta 112 Salaj continua sa fie asaltat de apeluri false. Anul trecut, salajenii au apelat numarul unic de urgenta de 272.531 de ori, dintre care aproape 250.000 au fost apeluri false de urgenta. Din studiul realizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale rezulta ca persoanele care apeleaza in mod abuziv serviciul unic de urgenta 112 se joaca la telefon, fac glume proaste, tipa, canta, pun muzica si aduc injurii operatorilor, in timp ce altii doresc sa converseze cu cineva sau vor sa fie ascultati.

Din totalul apelurilor efectuate la 112, doar 23.586 au reprezentat cu adevarat urgente. De cele mai multe ori a fost vorba de urgente medicale, Serviciul de Ambulanta fiind apelat in 13.938 de cazuri. Politistii au fost solicitati sa intervina la 7.793 de cazuri, pompierii la 1.275 de situatii de urgenta, in timp ce jandarmii au fost chemati la interventii de 553 de ori.

Si anul acesta, in luna ianuarie s-au inregistrat la numarul de urgenta 112 peste 21.000 de apeluri false, reprezentand 91 la suta din numarul total de apeluri. Cele mai multe apeluri de urgente reale s-au indreptat catre Serviciul de Ambulanta, respective in 1.262 de cazuri. Politia a fost solicitata in regim de urgenta la 630 de interventii. Si pompierii au fost apelati prin intermediul 112, la 94 de situatii de urgenta, iar jandarmii, in 58 de astfel de cazuri.

Urgenta trebuie identificata

Numarul de urgenta 112 este gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila. Un operator de la Centrul de preluare a apelurilor de urgenta 112 va adresa anumite intrebari apelantului cu privire la natura urgentei pentru care solicita ajutor si va aprecia care dintre agentiile de urgenta poate sa raspunda corespunzator solicitantului.

Insa cei care suna la 112 trebuie sa raspunda la umatoarele intrebari: Ce urgenta aveti?, Unde este urgenta?, Unde va aflati?, De la ce numar de telefon sunati?, si Cum va numiti?. Operatorul evalueaza urgenta apelantului in functie de informatiile primite si transmite aceste informatii la agentia ori agentiile de urgenta abilitate in rezolvarea cazului respectiv.

Apelarea abuziva se pedepseste cu amenda

Cetatenii care apeleaza numarul de urgenta 112 fara un motiv intemeiat, doar pentru distractie, vor fi aspru sanctionati. Amenda pentru apelarea abuziva este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei. Aceleasi sume vor fi percepute si pentru alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie.

Sanctiunea va fi de zece ori mai drastica in cazul furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de telefonie destinate publicului care nu asigura cu prioritate retransmiterea apelului de urgenta, nu informeaza abonatii serviciilor pentru care plata se realizeaza in avans cu privire la utilitatea transmiterii datelor personale, amenda fiind cuprinsa intre 5.000 si 100.000 de lei. Din pacate insa, multi dintre cei care apeleaza in joaca numarul unic de urgenta isi cumpara cartele pre-platite, neputand fi astfel identificati.

Valabil in 27 de tari

Numarul 112 este comun in toate cele 27 de state ale Uniunii Europene si se foloseste pentru a contacta gratuit serviciile de urgenta. Numarul unic se apeleaza atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si intreaga Uniune Europeana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »