In 2008, doar aproximativ 500 de donatori noi la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj

Magazin Salajean 29 iulie 2008 0

In 2008, doar aproximativ 500 de donatori noi la Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj

Cu toate ca au incercat sa mobilizeze populatia inspre donarea de sange, desfasurand mai multe campanii in municipiu, Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj nu a inregistrat o crestere majora a donatorilor. In decurs de un an, din iulie 2007, pana in iulie 2008, doar aproximativ 500 de salajeni au inteles importanta actului donarii si s-au implicat activ in salvarea vietii semenilor. De la inceputul anului 2008 si pana in prezent au donat peste 2.000 de persoane, tineri si batrani. Desi in timpul scolii elevii erau mai motivati sa participe ne-a declarat Angela Stoicescu, directorul unitatii.

Din pacate, faptul ca in 2008 Centrul de Transfuzie Sanguina Salaj a renuntat la zilele de teren, cand populatia din mediul rural putea dona sange la unitatile de deplasare, nu a ajutat deloc situatiei. Din cauza ca s-a renuntat, din toamna anului trecut, la ideea colectarii sangelui din teren, cei care doneaza sangele sunt cu preponderenta apartinatorii bolnavilor, ne-a spus Stoicescu. In cazurile de urgenta, cand bolnavii urmeaza sa fie supusi unor interventii chirurgicale, rudele si apropiatii pacientului participa la donarea de sange pentru ca medicii Spitalului Judetean de Urgenta Salaj sa aiba siguranta ca exista unitati de sange suficiente pe care sa poata conta.

Potrivit sursei citate, prin aceasta metoda, Centrul de Trasfuzie Sanguina Salaj a reusit sa inregistreze un numar de 32 de donatori intr-o singura zi, pentru doua cazuri de saptamana trecuta. In rest, numarul mediu zilnic este sub zece donatori, iar faptul ca este vara si populatia se afla in concediu nu imbunatatesc prea mult situatia.

In cele mai multe dintre cazuri, motivatia donarii de sange se naste din necesitatea de a acoperi unele cheltuieli a persoanelor cu venituri reduse. Conform legislatiei actuale, un donator beneficiaza de sapte tichete valorice in valoare totala de 51,8 lei, o zi libera in cazul in care este angajat si decontarea a 50 la suta din valoarea unui abonament pentru transportul in comun pe o perioada de o luna. Desi mentalitatea oamenilor se reduce la satisfactia materiala de care beneficiaza in astfel de situatii, actul de donare a sangelui trebuie incurajat si practicat de fiecare persoana, macar o data pe an.

Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase, intre 18 si 62 de ani (intrucat in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450 ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare. Intre donari trebuie sa existe o pauza de minimum 45 de zile, iar oamenii nu trebuie sa fi avut, in ultimul timp, pierderi de sange si sa nu fi fost supusi unor interventii chirurgicale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »