In 2007, salajenii au directionat 400.000 de lei catre ONG-uri

Magazin Salajean 15 ianuarie 2008 0

In 2007, salajenii au directionat 400.000 de lei catre ONG-uri

Salajenii, darnici cu ONG-urile

In conturile ONG-urilor din Salaj au intrat, la finele anului 2007, circa 400.000 de lei, prin directionarea de catre contribuabilii persoane fizice a doi la suta din impozitul pe venitul din salariile obtinute in anul precedent. La nivelul judetului Salaj, cota de doi la suta din impozitul pe venit virata entitatilor nonprofit in anul 2007 a fost de aproape 400.000 de lei. Din acestia, mai mult de jumatate, adica 240.000 de lei, au fost directionati de contribuabilii din Zalau, a declarat Gina Bicazan, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj. Pe primul loc in topul celor catre care au fost dirijate aceste sume se afla un ONG care a reusit sa colecteze prin prevederea doi la suta circa 15.000 de lei, urmat de un altul, cu 12.500 de lei. In general, entitatile nonprofit care strang cele mai mari sume sunt cele formate pe langa lacasele de cult.

Un nou loc de joaca pentru copii

Asociatia Crescendo din Zalau este una din beneficiarele prevederii doi la suta, ea reusind sa colecteze, in 2007, circa 5.500 de lei din sumele directionate din impozitul pe venitul din salariile personelor fizice din judet. Prin intermediul unui parteneriat incheiat cu Primaria Zalau, asociatia va construi in acest an un nou loc de joaca pentru copii, in municipiu. Din sumele stranse anul trecut vom amenaja in Zalau un nou spatiu de joaca pentru copii. Locatia acestuia urmeaza a fi stabilita ulterior, de comun acord cu Primaria, declara surse din cadrul Asociatiei Crescendo. De altfel, Primaria Zalau se afla la o a doua experienta de acest gen, anul trecut, printr-un parteneriat similar, fiind completat mobilierul parcurilor de joaca Pacii de pe strada Crisan si Dumbrava Minunata, din cartierul Dumbrava Nord.

Ce este doi la suta?

Prin intermediul prevederii doi la suta din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze doi la suta din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000, cu privire la asociatii si fundatii. Astfel, un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti doi la suta din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »