IMM-urile salajene la aceeasi masa cu prefectul Vegh Alexandru

Magazin Salajean 15 martie 2010 0

IMM-urile salajene la aceeasi masa cu prefectul Vegh AlexandruIntalnirea reprezentantilor IMM-urilor salajene cu cei ai Institutiei Prefectul Judetului Salaj a avut loc joi. La sedinta au fost invitati si reprezentantii unor institutii judetene (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratul Teritorial de Munca, Directia Generala a Finantelor Publice), implicate in aplicarea masurilor luate de Guvern pentru reducerea somajului, pastrarea locurilor de munca si sprijinirea mediului de afaceri, dar si a unor institutii ce pot oferi sprijin in accesarea de fonduri europene (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest, ADR Nord Vest). Printre altele, intalnirea a avut si scopul de a radiografia problemele cu care se confrunta micii intreprinzatori din judet, atat in scopul identificarii unor solutii pe plan local, cat si a sintetizarii unor probleme ale mediului de afaceri, ce vor fi aduse in atentia Guvernului.

In cadrul intalnirii, Cornel Maghiar, director adjunct al DGFP Salaj, a reamintit intreprinzatorilor facilitatea oferita prin OUG 92/2009, pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare. Desi actul legislativ este in vigoare din iulie 2009, pana in prezent, in Salaj, din circa 17.000 de contribuabili fiscali, doar 24 au solicitat si, totodata, au obtinut aceasta amanare.

In ceea ce priveste accesarea fondurilor structurale, Daniela Mocan, reprezentantul in Salaj a Organismului Intermediar Regional pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resur-selor Umane Regiunea Nord-Vest, a aratat ca, actualmente, la nivelul judetului, nu exista niciun proiect aprobat pentru acordarea de ajutoare financiare de stat pentru ocuparea si formarea, respectiv acordarea aju-torului de minimis pentru instruire si investitii in domeniul sanatatii si securitatii in munca.

Victor Seucan, reprezentantul APDRP Salaj, a adus in atentia intreprinzatorilor Masura 312 Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, proiect care are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale. Ajutorul financiar care poate fi acordat este de maxim 70 la suta din valoarea proiectului, fara a depasi suma de 200.000 de euro.

Printre problemele semnalate de reprezentantii IMM-urilor se numara: definirea termenului de oferta neserioasa in cadrul licitatiilor publice, popularizarea insuficienta a oportunitatilor de finantare din fonduri structurale, neplata obligatiilor statului catre companiile private, timpul prea lung de accesare a fondurilor in cadrul proiectelor.

Ca posibile solutii pentru revitalizarea mediului economic privat, micii intreprinzatori au solicitat o eventuala intelegere intre Guvern si banci, pentru relansarea creditarii, in conditii avantajoase de dobanda, compensarea datoriilor intre stat si firme, prelungirea perioadei de amanare la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen sau reesalonarea datoriilor si, nu in ultimul rand, introducerea unui formular unic pentru plata contributiilor catre bugetul de stat.

Vom trimite o adresa Guvernului, in care vom mentiona toate propunerile formulate astazi, iar pe plan local vom lua masuri pentru o mai buna diseminare a informatiilor privind accesarea fondurilor europene de catre companiile private. Dorim sa permanentizam acest gen de intalniri, prin organizarea lor trimestrial sau ori de cate ori avem solicitari din partea mediului de afaceri local, a precizat, la finalul intalnirii, prefectul Vegh Alexandru.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »