IMM-urile pot lua imprumuturi cu dobanda subventionata

Magazin Salajean 29 august 2011 0

IMM-urile pot lua imprumuturi cu dobanda subventionata

Agentii economici vor putea contracta, din luna septembrie, credite bancare in cadrul unui program lansat de Stat. Finantarea este destinata desfasurarii activitatii firmei pe termen de un an. Decizia a fost luata de Guvernul Romaniei, care a alocat suma de 24 de milioane de lei la rectificarea bugetara din luna august pentru subventiile la dobanzi si a stabilit un plafon de maxim 400 de milioane de lei pentru acordarea de garantii in cadrul programului.

Din data de 9 septembrie, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa aceste garantii de stat si subventiile guvernamentale prin intermediul cardului Kogalniceanu. IMM-urile vor putea lua credite bancare in valoare de pana la 125.000 de lei, garantate in proportie de 80 la suta, dobanda pentru acestea fiind subventionata pana la 70 la suta. Cei interesati de subventionarea creditelor se vor putea inscrie in program, online, prin intermediul unei aplicatii informatice pe site-ul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri. Ulterior, reprezentantul IMM-ului se va adresa bancii, care va evalua cererea de credit si o va trimite Fondului National de Garantare pentru IMM-uri, institutia de la care se asteapta unda verde pentru acordarea creditului.

Prea multe conditii

De la administratorii de IMM-uri din judet am aflat ca acest demers nu trebuie neglijat, dar ca sunt nemultumiti de conditiile puse.

Pe langa faptul ca solicitantul nu trebuie sa se afle in litigiu, cu cei de la Finante, de la Ministerul Economiei sau institutia de creditare, el nu trebuie sa figureze cu credite restante sau sa nu fie in insolventa. Am inteles, totodata, ca IMM-urile trebuie sa prezinte institutiei de credit garantii colaterale pentru cel putin 40 la suta din valoarea creditului. In plus, se pune conditia ca beneficiarul sa aiba cel putin doi ani de activitate consecutivi in domeniul in care isi desfasoara activitatea, altfel nu se poate folosi de card. Dar de ce sa nu fie sustinute si firmele tinere, cele care, pe timp de criza, reusesc cu greu sa faca profit?, s-a intrebat un investitor din Zalau.

Sunt convins ca multi intreprinzatori ar fi interesati, dar putini vor trece de toate conditiile impuse. Ori de cate ori ni s-a deschis de la stat o usa, au existat si dezavantaje. Nu ar fi exclus ca tot ceea ce ni se pune acum pe tava si toate povestile pe care le auzim, in an preelectoral, referitoare la relansarea economica, sa nu nu aiba mare valoare, a apreciat patronul unei firme din Criseni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »