Imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa – prioritatea Consiliului Judetean Salaj

Magazin Salajean 15 aprilie 2008 0

Imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa - prioritatea Consiliului Judetean SalajPotrivit presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, principalele probleme pe care insfrastructura de apa potabila si uzata le inregistreaza se regasesc in: uzura fizica si morala a retelelor; costuri ridicate de energie; costuri de exploatare ridicate; echipare minima cu sisteme de monitorizare si control; pierderi mari de apa; lipsa interconectarii intre sisteme; nivel ridicat al infiltratiilor in reteaua de canalizare; eficienta redusa a statiilor de epurare s.a.m.d.. In acest context, presedintele Consiliului Judetean apreciaza ca zilele trecute a avut loc cel mai important eveniment legat de alocarea de fonduri pentru judetul nostru: Proiectul privind imbunatatirea sistemelor de alimentare cu apa in judetele Cluj si Salaj este cel mai mare plan de investitii pe care Romania l-a depus pentru evaluare la Comisia Europeana. In 2 aprilie, acest for a dat o decizie pozitiva privind parcurgerea tuturor etapelor de evaluare pentru ca acest proiect sa intre in finantare.

Tiberiu Marc a amintit, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, obiectivele principale ale proiectului, care constau in: imbunatatirea calitatii apei potabile la consumatori; asigurarea apei la toti consumatorii; reducerea semnificativa a pierderilor de apa; scaderea costurilor de intretinere si exploatare; echilibrarea sistemelor de alimentare cu apa; scaderea numarului de avarii si cresterea nivelului de satisfacere a cerintelor clientilor; eliminarea poluarii mediului si a cursurilor de apa; imbunatatirea performantelor managementului operational, financiar si de mediu etc.

Investitiile propuse in cadrul acestui proiect, in Salaj, se compune din extinderi si inlocuiri pe zeci de kilometri de retele de apa, precum si infiintarea a 21 statii de pompare. Valoarea proiectului se ridica la aproape 200 de milioane de euro si urmeaza sa fie implementat in Salaj pana in 2013. In prezent, proiectul are sursa de finantare asigurata, dupa cum urmeaza: fondul de coeziune – 74 la suta; bugetul de stat – 11,3 la suta; credit (operator) – 12,8 la suta; bugete locale – 1,9 la suta. De retinut faptul ca suma totala alocata din Fondul de coeziune este de peste 171,345 milioane de euro, a mai spus Tiberiu Marc. Acesta si-a expirmat convingerea potrivit careia Compania de Apa Somes SA – beneficiarul sumelor derulate prin proiect – este capabila sa implementeze un plan de o asemenea anvergura.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »