Imbranceli si nerabdare la pasapoarte

Magazin Salajean 12 august 2010 0

Imbranceli si nerabdare la pasapoarte

Zeci de salajeni se inghesuie zilnic pe coridorul din sediul Serviciului de Evidenta si Eliberare a Pasapoartelor. Oamenii stau chiar si cate patru ore la coada pentru a depune actele in vederea obtinerii pasaportului. Iar reprezentantii institutiei anunta ca solicitarile vor atinge punctul maxim abia in urmatoarele zile din august.

Sediul Serviciului de Pasapoarte a devenit neincapator pentru numarul mare de oameni care vor sa-si faca pasaport pentru a pleca in strainatate. Zilnic, zeci de salajeni se prezinta cu cereri pentru pasapoarte, unii insotiti de copii mici pe care sa-i duca in concedii inafara tarii, si stau ore intregi la rand pentru a-si depune documentele. Iulian Varga din Tihau, in varsta de 39 de ani, lucreaza de mai bine de opt ani in Italia, unde locuieste cu sotia si cele doua fete, si a venit in tara cu toata familia pentru a-si reinnoi pasapoartele.

Este a doua zi in care venim sa solicitam pasapoarte. Si ieri am fost aici, insa, dupa patru ore in care am asteptat la rand, fetele s-au plans ca li s-a facut rau si ca le este foame, si am fost nevoiti sa plecam. Astazi am luat-o de la capat, insa am venit de dimineata sa fim siguri ca nu stam mult la coada, ne-a declarat barbatul. O alta femeie care astepta la rand impreuna cu baietelul sau a venit tocmai din Spania sa-i faca micutului pasaport. Am venit in tara pentru ca vreau sa-i fac pasaport si sa-l duc cu mine, acum cat este in vacanta, in Spania. Stam insa de o ora la rand si mai avem inca de asteptat. Iar daca documentele nu sunt in regula cand te prezinti la ghiseu, scenariul se reia. Am fost nevoita sa merg pana la Tribunal pentru o stampila, iar cand m-am intors a trebuit sa stau cu copilul din nou la rand, ne-a spus Filip Renco, de 27 de ani, din Zalau.

In august, avalansa de cereri

Reprezentantii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Salaj anunta ca in fiecare vara, cu precadere in luna august, se poate consemna o dublare a numarului de solicitari. In primul semestru al anului in curs au fost inregistrate 3.077 de cereri pentru pasapoarte, aproximativ jumatate din acestea fiind depuse pentru pasapoarte temporare cu o valabilitate de 12 luni. In iulie, numarul de solicitanti a crescut cu mult, ajungandu-se la finele lunii la peste 1.000 de cereri inregistrate. Insa numarul maxim de solicitari l-am atins in cursul acestei saptamani, mai precis marti, cand s-au prezentat la ghisee cu documentele pentru obtinerea unui pasaport aproape 100 de persoane, ne-a declarat seful Biroului Emitere Pasapoarte, Violeta Pencu.

Potrivit sursei citate, si anul trecut s-a inregistat aproximativ acelasi numar de cereri, insa timpul de lucru pentru preluarea documentelor era mai scurt. Sunt multe persoane care vin si solicita pasapoarte simple temporare, care se elibereaza in decursul a doua ore. Astfel ca din cauza afluxului mare de persoane se creeaza aglomeratia, iar oamenii isi pierd rabdarea, a afirmat Violeta Pencu.

Taxele pentru pasaportul electronic, valabil pentru o perioada de 5 ani pentru adulti si 3 pentru copiii cu varsta sub 6 ani, se ridica la suma de 276 de lei, in timp ce taxele pentru pasapoarte simple temporare, cu valabilitate de 12 luni, sunt de 216 lei.

Deschis si sambata la ghisee

Astfel, din cauza numarului ridicat de solicitari pentru pasapoarte, reprezentantii serviciului au prelungit programul de lucru cu publicul si sambata. Mai mult, unii angajati au fost chemati din concedii, urmand ca orele suplimentare sa fie compensate ulterior, cand activitatea va permite, cu timp liber. Zilnic se preiau cereri intre orele 8:30 si 16:30, iar miercuri pana la ora 18:30. De asemenea, programul a fost prelungit si sambata, cand ghiseele sunt deschise in intervalul ora 9-13.

De mentionat ca in cursul zilei de sambata nu sunt deschise unitatile la care trebuie achitate taxele pentru pasaport, respectiv CEC Bank si Trezoreria, a afirmat seful Biroului Emitere Pasapoarte. Masurile dispuse au fost necesare cu atat mai mult cu cat solicitantii documentelor de calatorie au la dispozitie un timp limitat, acestia urmand sa se reintoarca in strainatate la terminarea concediului, pentru a nu risca pierderea slujbelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »