(I)legal!

Magazin Salajean 28 septembrie 2006 0

(I)legal!Razboiul nervilor ar putea fi numita lupta surda ce se poarta, in ultima perioada, intre municipalitate si operatorii de maxi-taxi din Zalau. Insa, pentru a avea o privire de ansamblu asupra fenomenului, trebuie sa amintim ca totul a inceput in 2003, cand autoritatea locala a incheiat cu Asociatia de Maxi-taxi un contract de atribuire a unor trasee din municipiu pe o perioada de 1 an de zile. Ulterior, durata contractului a fost prelungita prin act aditional, pana la adjudecarea prin licitatie a concesiunii traseelor. Astfel, am ajuns si la punctul nevralgic – licitatia organizata, in baza HCL 138/2006, in 23 august, in urma careia s-a stabilit ca unicul transportator local de calatori este Transurbis, al carui actionar este chiar Consiliul Local Zalau. Insa Asociatia Maxi-taxi a contestat in instanta respectiva Hotarare de Consiliu Local, iar printr-o sentinta civila Tribunalul Salaj a admis cererea de suspendare a executarii Hotararii 138/2006 a Consiliului Local. Avand aceasta hotarare favorabila, Asociatia Maxi-taxi nu recunoaste rezultatul licitatiei, deci implicit desemnarea Transurbisului ca unic transportator local de calatori. Astfel ca, desi Primaria Zalau a trimis o notificare operatorilor de maxi-taxi prin care ii someaza sa inceteze orice activitate de transport in municipiu, deoarece firma care a castigat licitatia este Transurbis, Vasile Cantor – reprezentantul Asociatiei Maxi-taxi, a anuntat ca operatorii nu vor respecta notificarea intrucat noi o consideram un abuz grav al autoritatilor locale, care nu inteleg sa respecte legea, incalcand, astfel, o hotarare judecatoreasca.

Prin urmare, desi azi, 28 septembrie, activitatea maxi-taxi trebuia sa inceteze, Vasile Cantor a tinut sa-i asigure pe calatori ca activitatea maxi-taxi va continua pana cand hotararea judecatoreasa va ramane definitiva, iar daca aceasta ne va fi defavorabila o vom respecta, pentru ca noi intelegem sa respectam legea, insa pana atunci municipalitatea nu are cum sa ignore o hotarare a unei instante judecatoresti favorabila noua.

Cu privire la acest refuz de respectare a termenului somatiei de suspendare a activitatii de transport calatori, primarul Radu Capilnasiu a declarat: Asociatia Maxi-taxi ne-a inaintat ieri o petitie care nu recunoaste temeiul legal al somatiei. Prin somatiile trimise, noi i-am informat ca durata contractului a incetat si au primit un termen de preaviz de 15 zile, desi nu eram obligati sa facem acest lucru, conform contractului semnat de autoritatea locala si maxi-taxi. Vizavi de petitia lor, noi ne mentinem punctul de vedere, iar daca Maxi-taxi nu va intelege sa respecte legea, o va face pe propria raspundere. Pe de alta parte, locuitorii municipiului Zalau trebuie sa stie ca actiunile celor de la maxi-taxi impiedica derularea transportului in comun pe traseele noi, privand, astfel, de serviciul de transport cetatenii care locuiesc in Dumbrava II, in cartierele Traian si Sarmas si in zona scolii Vasile Goldis.

Tragand linie, constatam ca rezultatul e acelasi ca in orice litigiu, adica fiecare parte o acuza pe cealalta ca nu respecta legea. Ceea ce nu poate fi trecut cu vederea este faptul ca, pana una alta, Asociatia Maxi-taxi are o hotarare judecatoreasca favorabila, iar pentru a o schimba, municipalitatea trebuie sa lupte… in justitie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »