Iesim din criza? Salajul are tot mai putini someri

Magazin Salajean 9 aprilie 2010 0

Iesim din criza? Salajul are tot mai putini someriChiar daca rata somajului inregistrata in judet este in usoara scadere de la o luna la alta, Salajul continua sa detina suprematia la acest capitol in nord-vestul tarii si se situeaza pe pozitia a 12-a in clasamentul national. Potrivit informatiilor furnizate de catre oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj, la finele lunii martie, rata somajului era de 10,81 procente, in scadere cu mai putin 0,1 la suta fata de luna precedenta si cu 0,17 la suta sub nivelul inregistrat la inceputul anului. Salajul face nota discordanta cu situatia existenta la nivel national, in conditiile in care in tara, rata somajului a crescut cu 0,06 procente fata de februarie.

Desi admite ca scaderea este aproape nesemnificativa, directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, este optimist in ceea ce priveste perioada urmatoare: In ianuarie 2010, rata somajului a atins nivelul maxim, insa in doua luni, consecutiv, valoarea acestui indicator s-a diminuat. Dupa parerea mea, numarul somerilor salajeni va scadea din ce in ce mai mult in urmatoarea perioada, mai ales ca, odata cu trecerea iernii, se revigoreaza sectoare precum constructiile si transporturile. In sprijinul afirmatiilor sale vin si locurile de munca vacante, in martie acestea fiind de doua ori mai multe decat in februarie.

In ceea ce priveste numarul salajenilor care au solicitat inscrierea in evidentele Agentiei, acesta a fost mai mic decat in februarie cu 93 de persoane. Astfel, Salajul numara 11.503 someri, aproape 96 la suta dintre acestia provenind din mediul privat. Doua treimi din total inca beneficiaza de indemnizatii de somaj. Selectati pe grupe de varsta, 29 la suta dintre someri au intre 40 si 50 de ani, 29 la suta, intre 30 si 40 de ani, iar 15 la suta sunt persoane tinere, sub 25 de ani.

Din punct de vedere al repartizarii pe categorii socio-profesionale, mai mult de 70 la suta fiind muncitori. Criza economica pare sa-si fi pus cel mai sever amprenta asupra mediului rural, in conditiile in care, sustin reprezentantii Agentiei, 66 la suta din totalul somerilor au domiciul in mediul privat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »