Iepuras de criza pentru lucratorii salajeni

Magazin Salajean 23 martie 2010 0

Iepuras de criza pentru lucratorii salajeniFunctionarii publici isi iau gandul in acest an de la primele de Paste, in conditiile in care prin institutiile statului bate vant de paguba. Angajatii Institutiei Prefectului, ai Consiliului Judetean sau cei ai primariilor din Zalau si Cehu Silvaniei vor avea un Paste mai sarac decat in alti ani, administratiile in cauza fiind nevoite sa se descurce cu bugete de austeritate. Nici lucratorii din deconcentratele judetului nu primesc vesti mai bune, criza anuland orice sansa ca acestia sa primeasca in 2010 bani de miel.

Exceptie fac cei 420 de angajati ai Oficiului Judetean de Posta Salaj, care au dreptul, potrivit contractului colectiv de munca, la 150 de lei cadou cu ocazia sarbatorilor pascale.

Majoritatea patronilor din judet spun ca dificultatile financiare cu care se confrunta nu le permit sa fie darnici. In opinia unora, in conditiile in care tot mai multe societati opereaza disponibilizari, salariatul ar trebui sa vada un avantaj in pastrarea locului de munca. Totusi, in mediul privat exista si salariati norocosi, care, gratie sindicatelor bine organizate, si-au asigurat primele de Paste prin contractul colectiv de munca.

Ca si in anii anteriori, cel mai darnic iepuras va ajunge in casele celor aproximativ 1.200 de angajati pe care Michelin ii are in Salaj, intrucat fiecare salariat de la Romsteel Cord si Silvania va se va alege cu o prima de 650 de lei. Si angajatii de la TenarisSilcotub au de partea lor contractul colectiv de munca, care prevede un bonus de 120 de lei.

Cei 170 de salariati ai Cuprom nu spera sa primeasca vreun ban, nu de alta dar oamenii nu si-au primit integral nici pana astazi prima aferenta Craciunului 2009.

Potrivit unui sondaj realizat de Perspective Group, daca ar fi sa aleaga, 40 la suta dintre romani ar prefera sa primeasca de Paste recompense financiare, mai ales in conditiile in care mesele de sarbatori presupun in general cheltuieli in plus.

Cercetarea mai releva ca 20 la suta din respondenti si-au aratat interesul pentru o zi libera in plus fata de cele legale, iar 15 la suta pentru o petrecere sau o iesire informala intre colegi. Alti 15 la suta s-ar multumi si cu un cadou din partea angajatorului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »