Hotii pandesc locuintele salajenilor

Magazin Salajean 1 octombrie 2010 0

Hotii pandesc locuintele salajenilorCriza economica, somajul ridicat si situatia financiara dezastruoasa a multor salajeni ii imping pe unii dintre acestia catre meserii mai putin cinstite. Cum ar fi cea de mana lunga, pungas, sutitor, manglitor ori, pentru intelesul tuturor, cea de hot. Cel mai grav este ca majoritatea dau lovitura tocmai in casele altor semeni, de multe ori in timp ce victimele lor sunt acasa. Asa ca, inchideti usile, ferestrele si puneti bine lacatul pentru a nu deveni una dintre tintele acestor infractori, alaturi de cei peste 300 de salajeni care au cazut prada, de la inceputul anului, hotilor.

Anul acesta, politistii au cercetat peste 1.200 de infractiuni de furt comise la nivelul judetului. Pe locul intai, inregistrand o crestere alarmanta fata de anul trecut, se situeaza furturile din locuinte, fiind sesizate peste 300 de astfel de cazuri comise fie de unul, fie de mai multi autori. Practic, de la inceputul anului si pana in prezent, au fost sesizate cu 15 la suta mai multe spargeri decat in aceeasi perioada din 2009. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Maria Cristea, in cursul acestui an s-au inregistrat 1.266 de infractiuni de furt, un sfert dintre acestea reprezentand furturi din locuinte. Din totalul de infractiuni de furt comise in cursul acestui an, 322 reprezinta furturi din locuinte. Numarul acestor infractiuni a inregistrat o crestere alarmanta fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost sesizate 274 de astfel de fapte. De regula, persoanele in varsta sunt cele mai frecvente victime ale hotilor, care sunt lasate fara agoniseala, dupa ce acestia din urma reusesc sa le patrunda in locuinte, sub pretextul cumpararii diverselor produse, si profita de neatentia proprietarilor pentru a sustrage bani sau bijuterii din casa, a declarat purtatorul de cuvant.

Mai bine de jumatate dintre furturile din locuinte au loc in mediul urban, unde si densitatea acestora este foarte mare, hotii preferand sa actioneze pe timpul noptii. Bunurile cele mai vizate sunt electronicele sau bijuteriile, iar din casele aflate in constructie sau din cele de vacanta sunt sustrase, in general, echipamente si unelte folosite la constructii. De cele mai multe ori, hotii obtin informatii precise de la colegii de serviciu, de la vecinii ori cunostintele proprietarilor, care stiu exact ce valori au acestia din urma in casa. Si locuintele ochioase, cu imbunatatiri, ii atrag, insa hotii au dat buzna si la ghici, chiar cand proprietarul era acasa. De regula, din casele sparte se sutrag lucruri mici, dar de valoare: aur, bani, electronice, telefoane mobile si parfumuri.

In aceste conditii, politistii spun si care sunt masurile care i-ar descuraja pe hoti. Un sistem de alarma care ar fi alertat o firma specializata pe paza si securitate sau un caine ar ajuta foarte mult. De asemenea, s-ar dovedi util un televizor sau radio lasat deschis, care i-ar pacali pe hoti facandu-i sa creada ca proprietarul este acasa. La blocurile de apartamente, proprietarii ar trebui sa nu lase usa scarii deschisa. Si, nu in cele din urma, vigilenta vecinilor, care l-ar descuraja pe potentialul hot, odata ce acesta este luat la intrebari, a precizat Maria Cristea.

Multi fura de foame

Impinsi de la spate de saracie, infractorii dau spargeri, cu nemiluita, si in societatile comerciale. Anul acesta, politistii au prins in flagrant 31 de persoane in timp ce-si indoseau sub haine diferite produse direct de pe rafturile magazinelor alimentare si supermarketurilor din judet. In cursul anului, la nivelul judetului Salaj, au fost comise 186 de furturi din societati comerciale. Numarul acestor infractiuni a scazut insa semnificativ fata de aceeasi perioada de anul trecut, cand s-au inregistrat 259 de astfel de cazuri. In general, la toate infractiunile de furt, inafara de cele din locuinte, s-a constatat o scadere a cazurilor inregistrate in 2010 fata de acelasi interval de timp de anul trecut. Aproape la jumatate au scazut furturile din buzunare, de la 78 inregistrate anul trecut, la 49 in 2010. Furturile din autoturisme se mentin in aproape aceeasi stare, 85 anul acesta, fata de 86 anul trecut, in timp ce furturile de masini au inregistrat o scadere anul acesta, la 17 cazuri, de la 19 cazuri in cursul anului trecut, ne-a comunicat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Chiar daca majoritatea infractiunilor de furt se comit in orase, si la sate se fura. Pe parcursul acestui an, hotii au pradat din gospodariile oamenilor 34 de animale si 20 de pasari.

Si copiii fura

Din pacate, printre autorii infractiunilor de furt se regasesc si copiii. Fie ca sutesc din magazine cate un produs de pe raft, fie ca intra in curtea vecinului sa prinda pasarea din cotet, grav este ca unii dintre acestia isi planifica furturi ce aduc mari prejudicii pagubitilor. Chiar saptamana trecuta, politistii au prins in municipiu, doi minori in varsta de 15 si 16 ani, din Hereclean, care au furat bunuri, din garajele a doi zalauani, in valoare de 1.400 de lei. In prezent, cei doi sunt cercetati in stare de libertate pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Din relatarile purtatorului de cuvant al IPJ Salaj, 184 de minori sunt cercetati pentru comiterea, in cursul anului, a diferite infractiuni, o buna parte dintre acestea reprezentand furturi.

Talhari la drumul mare

E clar, saracia isi pune tot mai adanc amprenta pe judetul Salaj. Alarmant este ca, in urma scaderii pensiilor si a salariilor, cu siguranta va creste numarul de infractiuni, facand referire aici mai ales la cele economice si cele cu violenta, indreptate impotriva patrimoniului. Iar starea acuta de saracie ii determina pe oameni sa comita tot mai multe fapte antisociale, printre care se numara si talhariile. Potrivit informatiilor furnizate de Maria Cristea, anul acesta au avut loc in judetul Salaj 18 infractiuni de talharie, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut cand au fost inregistrate 13 astfel de cazuri. Amintim ultimul caz inregistrat, in urma cu cateva zile, cand doi minori au fost talhariti pe o strada din Jibou de un tanar din localitate, in varsta de 24 de ani. Prin violenta, acesta a smuls cercelul unui minor de 15 ani, din Tranis, si un lantisor de la gatul unui alt baiat de 16 ani, din Somes-Guruslau. Cazul a fost cercetat de politisti, acestia reusind in scurt timp sa-l prinda pe autor. In prezent, jibouanul de 24 de ani este cercetat, in stare de arest preventiv, pentru savarsirea infractiunii de talharie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »