Hotii de masini isi fac de cap in Zalau

Magazin Salajean 1 iunie 2007 0

Sunt dinamici, inventivi, tupeisti, operativi si cat ai clipi te lasa fara masina! Bineinteles, este vorba de hotii de masini, care nu stau prea mult pe ganduri inainte de a actiona si nici nu vei sti ce bucurie te-a lovit, decat in momentul in care vei constientiza ca autoturismul tau a fost cel ales. Pentru unii dintre ei, furtul masinilor reprezinta singura sursa de trai. Altii s-au obisnuit, pur si simplu, sa practice acest sport exetrem.

Sa nu va imaginati insa ca hotul de masini actioneaza de unul singur si la intamplare! Dimpotriva. Totul face parte dintr-un scenariu foarte bine pus la punct. Primul pas: ochirea masinii. Dupa ce, cateva zile, urmaresc atent bijuteria vizata, trec la actiune, in special noaptea. Hotii cu mai multa experienta transforma aceasta meserie intr-o afacere extrem de profitabila. Dupa ce sustrag masinile de la anumiti proprietari, hotii le substituie altora uzate sau avariate in urma unor accidente rutiere. Le cosmetizeaza bine si le scot la vanzare pe piata libera.

A crescut numarul masinilor furate

Numarul infractiunilor de furt auto constatate in primele cinci luni ale anului 2007 in judetul Salaj, a crescut de la sase la zece, cu patru mai mult, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asa arata statistica intocmita de Compartimentul de furturi auto din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj pe primele cinci luni ale anului in curs.

Tot din analiza acestui Compartiment reiese faptul ca trei dintre furturi s-au produs din cauza neglijentei proprietarilor, in sensul ca au lasat autovehiculele cu cheile in contact, in locuri publice. Profitand de neatentia conducatorilor auto, hotii au sustras masinile pentru a se deplasa in alte localitati, dupa care le-au abandonat. Au existat si doua situatii in care masinile au fost luate pentru nerespectarea unor clauze contractuale, respectiv neplata la timp a ratelor de leasing convenite intre parti.

Majoritatea furturilor au fost savarsite in municipiul Zalau, iar celelalte in Simleu Silvaniei, Ileanda, Galgau si Napradea. Mai mult de jumatate dintre autoturismele ochite de hoti au fost marci straine, respectiv: Volkswagen, Audi A4, Opel Astra, Ford Galaxi si Mecedez 250. Nici Daciile nu au scapat de atentia hotilor, astfel ca, in cursul a cinci luni, trei proprietari au ramas cu buza umflata, constatand cu stupoare ca pretioasele lor autoturisme au disparut.

Din cele zece masini furate de la inceputul anului si pana in momentul de fata au fost recuperate cinci. In ceea ce priveste autorii faptelor, in doar jumatate din cazuri acestia au fost identificati, restul furturilor fiind inregistrate in categoria faptelor cu autori neidentificati.

Cateva sfaturi practice

Politistii salajeni recomanda proprietarilor de autoturisme ca, in cazul in care parasesc masina, sa se asigure ca toate portierele sunt inchise. De asemenea, sa nu lase la vedere bunuri de valoare si nici sume de bani, indiferent daca masina a fost parcata in loc amenajat sau in curtea casei. Un alt pas important care trebuie facut pentru ca autoturismul sa nu ajunga pe mana hotilor este ca proprietarul sa poarte in permanenta cheile asupra sa.

O alta recomandare a politistilor face referire la inchiderea tuturor geamurilor, deoarece un singur geam lasat usor intredeschis poate fi repede deschis de hoti. In cazul in care ati ramas fara autoturism, reclamarea furtului se face in cel mai scurt timp la Politie. Cat despre informatiile utile pentru recuperarea si identificarea autorilor, pagubitii trebuie sa furnizeze politistilor anul de fabricatie a masinii, modelul si culoarea, numarul de identificare si cel de inmatriculare. De asemenea trebuie furnizate orice detalii utile identificarii sau eventualele avarii ale masinii, precum si informatii referitoare la persoane suspecte.

Trafic monitorizat, dar pe jumatate

Sigur ca masinile ar fi mai greu de furat si de scos din oras daca in municipiu ar functiona sistemul de monitorizare a traficului promis de autoritatile locale. Deocamdata, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca in Zalau au fost montate sase camere video, dar ca nu exista posibilitatea vizionarii inregistrarilor facute. Acestea au fost montate in zona OMV, Astralis, la intersectia din centrul municipiului, pe strada Gheorghe Doja in zona studioului Sonex, la intersectia strazilor 22 Decembrie si Morii si in zona Sarmas.

Ca urmare, pana cand nu se vor gasi fonduri si solutii pentru ca imaginile inregistrate sa poata fi urmarite de Politia Rutiera si cea Comunitara, hotii de masini isi pot vedea linistiti de treaba.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »