Hotii dau iama in masinile salajenilor

Magazin Salajean 27 mai 2010 0

Hotii dau iama in masinile salajenilor

Furturile din autoturisme comise in primele patru luni ale anului, la nivelul judetului Salaj, au inregistrat o crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dat fiind ca majoritatea infractiunilor au fost comise in municipiu, Politia Municipiului Zalau a initiat o campanie de prevenirea a furturilor din autoturisme ce se desfasoara in aceasta perioada.

Potrivit statisticilor inregistrate de Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Salaj, in perioada ianuarie-aprilie au fost sesizate 50 de infractiuni de furt din autoturisme, cu doua mai mult comparativ cu acelasi interval de timp din 2009. Aproape jumatate din furturile inregistrate in primele patru luni ale anului, respectiv 24, au fost inregistrare la nivelul municipiului, toate fiind comise pe timp de noapte si majoritatea in zona centrala a Zalaului. Si anume, zece furturi din autoturisme s-au inregistrat pe strada Simion Barnutiu (dintre care sase in spatele blocului Scala), iar alte sase pe Bulevardul Mihai Viteazul (dintre care trei in spatele blocului Lira Cristal). Infractorii au actionat si pe strazile Dumbrava, Pacii, Meteorologiei si Sfanta Vineri, in special asupra masinilor parcate in locurile mai putin iluminate.

In privinta marcilor de autoturisme vizate de infractori, pe locul intai se afla marca Dacia (sapte furturi comise), urmata de Volkswagen (patru furturi), Mercedes (tot patru furturi), Opel (trei furturi), Ford (trei furturi), Peugeot (doua furturi) si Renault (un furt). Ca mod de operare al hotilor din autoturisme se evidentiaza cel de spargerea geamului din fata-dreapta, fiind si cel mai rapid, intalnit in 14 dintre infractiunile de furt analizate. In sase dintre cazuri s-a actionat prin folosirea asa-numitelor chei potrivite, cum ar fi cheia unei masini marca Dacia 1310, care se potriveste la mai multe autoturisme.

In urma activitatilor intreprinse, politistii, in colaborare cu agentii comunitari, au reusit identificarea a patru dintre autorii furturilor, sapte cazuri ramanand, pana in prezent, cu autori necunoscuti. Dintre cei prinsi, doi sunt minori cu varste de 14 si respectiv 17 ani, acestia reusind sa dea lovitura, intr-o singura noapte, in data de 6 spre 7 martie, la nu mai putin de 13 autoturisme. Minorul de 14 ani se afla acum in Arestul IPJ Salaj, fiind cercetat pentru savarsirea mai multor fapte de natura penala.

Campanie de prevenire a furturilor din autoturisme

Date fiind statisticile inregistrate pe aceasta linie de furturi comise in primele patru luni ale anului, Politia Municipiului Zalau si Biroul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IPJ Salaj au initiat o campanie pentru prevenirea furturilor din autoturisme, care se desfasoara in perioada 26 mai – 4 iunie, actiune derulata in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi Salaj, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si Politia Comunitara Zalau. Scopul acestei campanii este de crestere a gradului de informare a cetatenilor cu privire la masurile de prevenire ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de furt din autoturisme. S-a constatat ca aproape toate spargerile de acest gen au ca punct de plecare bunuri lasate la vedere in interiorul masinilor.

Sunt vizate de catre infractori, in special, detectoarele de radar, sistemele GPS, gentile, telefoanele mobile, laptop-urile, casetofoanele ori CD-playere, mai ales cele cu fata detasabila. Astfel ca adresam cetatenilor recomandarea de a manifesta mai multa prudenta atunci cand parasesc autoturismul, chiar si pentru intervale scurte de timp, indiferent ca este pe timp de zi ori de noapte, ne-a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, comisarul de politie Gabriel Terhes, seful Biroului Ordine Publica pentru Mediul Urban din cadrul IPJ Salaj.

In perioada campaniei, vor avea loc activitati de informare a cetatenilor, prin expunerea unor materiale preventive la casieriile Electrica, E-on Gaz, la agentiile loto, in statiile de carburanti si la spalatoriile auto etc. Totodata, vor fi intensificate activitatile de patrulare a efectivelor de siguranta publica (agenti de siguranta, politisti comunitari si jandarmi) in special pe timpul noptii, in zonele de risc identificate in urma analizei raportului privind infractiunile de furt din autoturisme.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »