Hotel gratis pentru oamenii strazii, in centrul Zalaului

Magazin Salajean 12 august 2010 0

Hotel gratis pentru oamenii strazii, in centrul Zalaului

Cu sticlele de bere goale alaturi si sforaind de zor in mijlocul zilei pe saltelele de dormit asezate pe iarba, oamenii strazii nu trebuie sa-si faca probleme in privinta unui loc de odihna in municipiu. Sub cerul liber, acestia isi duc traiul, zi si noapte, fara sa-i intrebe nimeni de sanatate, tocmai in buricul targului: cazati in spatiul verde al fostului Centru Militar Judetean Zalau.

Viata pe strada este extrem de grea, iar criza financiara pare ca le-a adancit si celor fara locuinte mizeria in care sunt obligati sa traiasca de zi cu zi. Imbracati in zdrente si cu plasa in care isi duc toata averea, oamenii strazii se chinuie de la o zi la alta sa supravietuiasca. Noaptea e la fel de nefasta pentru acesti oameni ai nimanui care trebuie sa-si gaseasca un loc de dormit, de cele mai multe ori, sub cerul liber. Cum si-au gasit culcus unii dintre ei tocmai in centrul orasului, mai exact in curtea exterioara a fostului sediu al Centrului Militar Judetean Salaj.

Iar autoritatile sunt legate de maini chiar prin lege, neavand ce face cu aceste persoane fara domiciliu altceva decat sa-i goneasca din locurile in care pierd vremea. Este vorba de persoane care au carte de identitate in municipiu, insa fara domiciliu. Nu exista o legislatie care sa ne ajute sa rezolvam aceasta problema cu oamenii strazii. Tot ce putem face este sa-i mutam dintr-o parte in alta, a declarat Mircea Bara, directorul executiv adjunct al Politiei Comunitare Zalau. Nici amenzile ori avertismentele nu-i sperie pe oamenii strazii, prin simplul fapt ca agentii comunitari nu au o adresa la care sa le trimita acestora sanctiunile aplicate. In plus, fiind vorba de oameni fara surse de venit, amenzile doar se acumuleaza in scris, nefiind platite niciodata.

Accesul cu etilotestul in Adapostul de Noapte

Insa, desi viata grea pe care o duc ar fi o scuza pentru faptul ca oamenii strazii dorm pe unde apuca, nu la fel de usor se scuza sticla de bautura pe care o duc pretutindeni cu ei. Si tocmai aceasta le refuza masa calda de seara si un pat in care sa-si petreaca noaptea, respectiv Adapostul de Noapte din Zalau. Problema pentru persoanele fara adapost este ca in acest centru consumul de alcool este interzis, la fel cum nu sunt primite nici cele aflate in stare de ebrietate. Exista un regulament interior aprobat de consilierii locali prin care este specificat ca acele persoane aflate sub influenta bauturilor alcoolice ori a altor substante care sa modifice comportamentul uman, sa nu fie primite in centru. Astfel, cetatenii suspecti de consum de alcool sunt testati cu aparatul etilotest pentru a stabili daca vor fi cazati sau nu, a declarat administratorul Adapostului de Noapte Zalau, Darius Porumb.

Drept urmare, acei cazuti in patima alcoolului aleg sa-si petreaca noaptea sub cerul liber, acoperiti cu o patura peticita si incalzindu-se, chiar si in noptile de vara, cu o dusca din sticla de bautura care nu lipseste de langa ei. Iar locuri sunt berechet in oras, in parcuri, pe sub balcoanele blocurilor sau chiar in centrul Zalaului, dupa cum este mentionat mai sus, in spatiul verde din fata fostului sediu al Centrului Militar Judetean. In aceasta locatie din urma au loc in prezent lucrari de reabilitare a cladirii, astfel ca nimeni, inafara de politistii comunitari, nu-i intreaba pe acesti oamenii ai strazii loviti de soarta cat costa cazarea pe noapte in acest hotel din centrul municipiului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »