Hoţii care au râvnit la seiful CEC Bank din Bocşa au fost prinşi

Magazin Salajean 20 aprilie 2011 0

Hoţii care au râvnit la seiful CEC Bank din Bocşa au fost prinşi

Patru membri ai uneia dintre cele mai temute bande de spărgători de bancomate şi de sedii ale unor societăţi comerciale, printre care se numără şi Agenţia CEC Bank din Bocşa, au fost identificaţi şi „săltaţi”, ieri, de poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului General. Cei patru au operat în mai multe judeţe ale ţării, dând lovitură după lovitură, astfel că acuzaţiile care le sunt aduse de procurori sunt multiple: tâlhărie, tentativă de tâlhărie, tentativă de furt calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Una din cele mai temute bande de spărgători ale ultimului deceniu a încăput pe mâinile poliţiştilor ieri dimineaţa, în urma unor cercetări care au durat mai multe luni de zile şi ale unor descinderi – fulger în diferite locaţii deţinute de spărgători. Potrivit unor surse judiciare, aceştia au dat spargeri, în ultimele luni, în capitală şi mai multe judeţe din ţară – Sălaj, Argeş, Maramureş şi Sibiu, iar modul de operare era acelaşi pe care îl aplicau de câţiva ani: intrau în sediile firmelor, îi loveau cu brutalitate pe paznici şi furau bani din încasări şi din casele de bani sau, în alte cazuri, spărgeau bancomatele instalate pe pereţii exteriori ai societăţilor, furând uneori ATM-ul cu totul.

Banda, originară din Capitală

Banda de spărgători s-a format în Bucureşti şi poartă sugestiv numele „Giuleşti”, liderul ei fiind bucureşteanul Adrian Stancu. Cunoscut în lumea interlopă din capitală, după ce, cu aproape patru ani în urmă, a coordonat o serie întreagă de jafuri armate la bănci, reprezentanţe auto şi oficii poştale, Stancu este unul dintre membrii grupării conduse de Cosma care, în martie 2008, a fost pus în libertate de magistraţii Tribunalului Bucureşti pe motiv că măsura arestării preventive luate împotriva lui şi a altor membri ai bandei nu se justifică.

Odată ce s-a văzut în libertate, Stancu nu a stat cu mâinile în sân, astfel că grupul s-a reorganizat şi a continuat seria atacurilor. În noiembrie anul trecut, unul dintre spărgători a fost prins în flagrant de oamenii legii, iar alţi doi membri ai bandei au fost daţi în urmărire. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat, însă, din nou dovadă de clemenţă şi nu doar că l-au eliberat pe cel capturat de poliţişti, dar au revocat şi mandatele de arestare emise în lipsă pe numele complicilor săi. Aşa se face că, spărgătorii au continuat şirul nimicitor de spargeri.

Spargere ratată la Bocşa

În judeţul Sălaj, tâlharii au plănuit să dea lovitura la începutul lunii noiembrie 2010. Totul s-a petrecut în cursul nopţii de 4 spre 5 noiembrie, în jurul orei 3, când trei membri ai bandei au intrat în sediul Agenţiei CEC Banck din centrul de comună şi au încercat să spargă seiful pentru a-l goli de bani. Un al patrulea membru al bandei „stătea de şase” în autoturismul parcat în apropiere, cu care hoţii se pregăteau să fugă de îndată ce şi-ar fi încheiat „misi-unea”. Numai că planul de acasă nu se potriveşte cu cel de la Bocşa, banda de spargători fiind surprinsă în plină acţiune chiar de şeful Postului de Poliţie, Dumitru Cosma. Acesta a fost chemat la faţa locului de un localnic care a observat activitatea suspectă din sediul unităţii bancare şi care a dat alarma. Din păcate, spărgătorii au reuşit să fugă înainte ca întăririle cerute de şeful de Post să ajungă la Bocşa. De menţionat că unitatea bancară era prevăzută cu sisteme de alarmă, dar reprezentanţii firmei de pază din Zalău au ajuns la faţa locului după 20 de minute de la declanşarea alarmei, când hoţii dispăruseră deja.

Acuzaţii multiple

Chiar şi aşa, tentativa de spargere din Sălaj le-a adus celor patru indivizi o nouă infracţiune la dosarul care urmează a fi înaintat judecătorilor Tribunalului Vâlcea, cu propunerea de arestare preventivă. Acuzaţiile care li se aduc celor patru nu sunt defel puţine: tentativă la infracţiunea de furt calificat, tâlhărie (pentru faptele comise în judeţele Argeş şi Maramureş) şi tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (în judeţul Vâlcea). Între timp, anchetatorii au strâns noi probe împotriva lor în nu mai puţin de cinci cazuri, dosarul fiind unul complex şi cu greutate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »