Hidrocentrala de 8 milioane de euro la Cuciulat

Magazin Salajean 3 mai 2010 0

Hidrocentrala de 8 milioane de euro la Cuciulat

Prima centrala hidroelectrica din Salaj va fi construita de Compania Electrice Aqua SRL Baia Mare printr-o investitie de circa 8 milioane de euro, din care 3 milioane de euro vor fi utilizate pentru montarea turbinelor. Locatia aleasa de investitor este pe raul Somes, in extravilanul localitatii Cuciulat.

Administratorul Compa-niei Electrice Aqua SRL din Baia Mare, Dorin Berinde, a declarat ca s-a obtinut deja o parte din avizele necesare acestui proiect (avizul de gospodarire a apelor de la Directia Apelor << Somes Tisa >> si certificatul de urbanism de la Consiliul Judetean Salaj, n.r.), si ca se spera obtinerea restului autorizatiilor cat mai curand, astfel ca lucrarile sa fie demarate in 2010.

Proiectul << Amenajare hidroenergetica pe raul Somes, la Cuciulat >> are o valoare totala de circa 8 milioane de euro, din care 3 milioane vor insemna montarea turbinelor. Centrala va fi prima din Salaj si va produce, intr-un an hidrologic mediu, peste 15.000 de megawati/ora, iar energia electrica produsa va intra in retea, a declarat Dorin Berinde.

Centrala va fi ridicata pe raul Somes, in apropierea localitatii Cuciulat, din comuna Letca. Unitatea va avea, intr-un an hidrologic mediu, un debit de 70 metri cubi/secunda, cele doua turbine ale hidrocentralei urmand sa produca 15.383 megawati/ora.

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Salaj, Aurica Grec, a declarat ca studiul de impact asupra mediului, aferent proiectului sus amintit, a fost acceptat de Colectivul de Analiza Tehnica din cadrul APM Salaj, acesta urmand sa emita saptamana viitoare avizul de mediu investitorului baimarean.

Compania Electrice Aqua SRL Baia Mare doreste nu doar ridicarea centralei hidroelectrice pe Somes, ci si protejarea zonei, in acest sens fiind alocati prin proiect 20.000 de euro.

De asemenea, centrala hidroelectrica nu va afecta regimul natural de curgere a raului si nici fauna acvatica din zona, dat fiind ca vor fi prevazute in proiect realizarea unor praguri, in Somes, care sa permita migrarea pestilor. Suprafata totala necesara proiectului este de 20.000 de metri patrati, din care 5.000 de metri patrati vor reprezenta suprafata construita.

Viceprimarul comunei Letca, Vasile Dolha, a declarat ca locuitorii comunei asteapta cu interes ridicarea centralei hidro-electrice si ca zona a fost preferata de investitor din cauza ca accesul la albia Somesului este mai bun ca in alte parti si pentru ca albia este aici mai ingusta, lucrul fiind propice pentru amplasarea turbinelor centralei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »