Haos la Urgenta

Magazin Salajean 13 septembrie 2007 0

Haos la Urgenta

Urgenta Spitalului Judetean Salaj este prinsa intre acordarea de ingrijiri bolnavilor si lucrarile de reabilitare ce se desfasoara aici de cateva luni. Intre ziduri sparte, praf, schele si zgomot de santier, pacienti, cadre medicale si muncitori incearca sa-si vada fiecare de treaba si sa nu se loveasca unii de altii intr-o invalmaseala ce se repeta zi de zi. Totul, ca sa nu se piarda o finantare de 14 milioane de euro.

Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean Salaj – Zalau trebuia reabilitata inca din anii trecuti, astfel incat in decembrie 2006 lucrarile sa poata fi receptionate. Din cauza ca in Sanatate nu toate merg precum ne dorim, proiectul a intarziat indeajuns de mult incat investitia sa fie demarata abia in ianuarie 2007. Dupa alte poticneli si stopari ce au tinut situatia in sah din februarie si pana la jumatatea lunii aprilie, reparatiile au inceput la putere maxima.

In acest moment, insa, problemele au aparut din cealalalta parte a sectiei de urgenta. Mai multi bolnavi ne-au sesizat la redactie cu privire la zgomotul si praful pe care le-au indurat atunci cand s-au prezentat la UPU solicitand ingrijiri din partea personalului medical. Marcela S., 42 de ani din Zalau, ne-a declarat ca a fost la Urgenta cu mama, la inceputul acestei saptamani si nu mi-a venit sa cred ca se pot desfasura lucrari intr-o incapere, iar in alta se ingrijesc pacienti. Cum se face actul medical in asemenea conditii?. Femeia s-a plans de praful care se afla peste tot si de zgomotul total impropriu pentru o unitate spitaliceasca. Alaturi de ea, Cornel Lazar, 54 de ani din Zalau, ne-a declarat ca in dezordinea de la Urgenta nici nu-ti vine sa intri. E greu sa mergi sa ceri ajutor medical daca acolo se fac reparatii.

Situatia spatiului – disperata

Si, totusi, de cealalta parte, directorul Spitalului Judetean, Ioan I. Muresan, ne-a declarat ca situtia trebuie acceptata asa cum este si ca oricat s-a incercat gasirea unei alternative, acest lucru a fost imposibil. Este singura solutie pe care am putut-o folosi. Ne-am gandit si am luat in calcul cateva variante de mutari, dar nu sunt posibile, pentru ca, efectiv, nu avem spatiu pentru ele. In spital nu avem loc sa mutam nici macar un cabinet de medic, daramite sectia de urgente, iar bolnavii sunt multi, cateva zeci intr-o zi. Reabilitarile trebuiau facute neaparat si, ca sa ne descurcam, am eliberat partea dreapta a sectiei, ca sa se poata desfasura lucrarile. Bolnavii sunt tratati in aripa stanga, iar dupa ce aripa dreapta va fi finalizata se va face schimb, a spus Ioan I. Muresan.

Potrivit acestuia, reabilitarile sunt imperativ necesare intrucat este vorba de cea mai mare finantare pe care a primit-o vreodata unitatea spitaliceasca – 14 milioane de euro, bani asigurati de Banca Mondiala prin Ministerul Sanatatii. In plus, daca investitia nu este finalizata pana la finalul lunii in curs, cand este stabilit termenul limita, banii se vor pierde, fiind repartizati altor spitale. Nu putem permite sa se piarda suma. Si asa lucrarile trebuiau incheiate inca din 2006, iar in primavara au suferit intarzieri din cauza proiectarii. Situatia spatiului este disperata la noi si, intr-adevar, nu am avut unde muta Urgenta, dar nu puteam sa nu executam reabilitarile, mai ales ca ele sunt spre folosul unui judet intreg. Cand investitia va fi gata, vom avea o sectie de urgente unde conditiile de acordare a ajutorului medical vor fi la standarde europene, a mai explicat managerul Muresan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »