Guvernul, total neinteresat de soarta varstnicilor

Magazin Salajean 15 martie 2007 0

Guvernul, total neinteresat de soarta varstnicilorConducerea Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj, a organizat in cursul zilei de ieri, o conferinta de presa pentru a face publica situatia grea cu care se confrunta majoritatea pensionarilor atat din judet, cat si din tara.

In cursul anului trecut, conducerile organizatiilor centrale ale pensionarilor civili au inaintat Guvernului Romaniei un Memoriu, in care s-a solicitat solutionarea favorabila a problemelor cu care se confrunta pensionarii. Ilie Gorgan, presedintele SLP Salaj, a afirmat ca revendicarile transmise presedintiei si Guvernului nu au facut obiectul unor analize concrete, acestea fiind transmise spre rezolvare ministerelor cu atributii in domeniu. Raspunsurile primite de la aceste ministere nu au fost deloc multumitoare. Cu toate ca in anii 2005 si 2006 s-au inregistrat unele progrese in domeniul economic, acestea nu au produs imbunatatiri semnificative in viata de zi cu zi a pensionarilor, a fost de parere presedintele.

Dezinteres din partea Ministerului Muncii

Una dintre nemultumirile deosebite ale persoanelor varstnice o constituie modul in care s-a facut recalcularea pensiilor. Categoriile de salariati care au platit contributii de asigurari sociale pentru totalul veniturilor realizate, la recalculare s-au luat in considerare numai salariile tarifare, a precizat Gorgan.

Nemultumiri justificate au produs prevederile articolului 161 din Legea 19/2000 privind folosirea salariului minim brut pe economie, in situatiile in care nu pot fi aduse adeverinte cu veniturile realizate in perioada activa, mai ales pana in 1962.

Si in acest sens au fost inaintate solicitari, dar raspunsul primit de la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a fost acela ca problemele cu privire la adeverinte se vor rezolva printr-o hotarare de Guvern.

Salariile cresc, pensiile raman la fel…

Desi in cursul anului trecut valoarea punctului de pensie a crescut cu 31,1 la suta, discrepantele existente intre pensii si salarii au fost inlaturate doar intr-o mica masura. Prin bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, salariul mediu brut pe economie a crescut cu 2 milioane de lei, in timp ce pensia medie doar cu 550.000 lei vechi. Puterea de cumparare din pensie, fata de luna octombrie 1990, cand s-a trecut la liberalizarea preturilor, era la 31 ianuarie 2007 de 72,7 la suta, in timp ce pentru salariati era de 97 la suta. Masura care ar diminua decorelarile produse intre pensii si salarii ar fi o crestere a valorii punctului de pensie cu cel putin 8,9 la suta, respectiv de la 31,2 la suta cat este in prezent, la 40 la suta, a mai spus Gorgan.

In cazul in care reglementarile nu vor fi solutionate, organizatiile din structura federatiei vor organiza, la nivel central si local actiuni de protest.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »