Guvernul si-a intors fata de la Agrij

Magazin Salajean 22 ianuarie 2007 0

Receptia lucrarilor de alimentare cu apa potabila a localitatilor Agrij si Pausa va avea loc in data de 25 ianuarie a.c., incepand cu ora 12, in localitatea Agrij, judetul Salaj.

Pamfil Berar, primarul comunei Agrij, a declarat ca proiectul de alimentare cu apa potabila a celor doua localitati s-a derulat prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) si cu sprijinul asociatiei de comune din Agrij si Romanasi. Proiectul consta in captarea apei din izvor, iar distanta de la izvor pana la gospodarirea de apa este de 1, 200 km. Primarul a afirmat ca rezervorul are o capacitate de 200 metri patrati si este termoizolat. Tratarea apei potabile se realizeaza prin mijloace ultramoderne, adica prin statie de tratare cu raze ultraviolete.

De asemenea, de la rezervorul de apa si pana la capatul final – localitatea Pausa – sunt 9, 850 km de conducte (aici fiind inclusa atat reteaua principala, cat si retelele secundare). De-a lungul acestei retele exista 22 de cismele si 12 hidranti, iar pana in acest moment sunt racordate opt unitati si 16 gospodarii. Lucrarile propriu – zise au fost finalizate in cursul lunii decembrie 2006, iar valoarea acestora este de 7,8 miliarde de lei vechi. Proiectul a fost finantat de catre Banca Mondiala, iar 1,950 miliarde lei vechi a fost alocat din bugetul Consiliului Local Agrij.

Tot in cursul zilei de 25 ianuarie va avea loc sfintirea celor doua case construite in urma inundatiilor din 19 iunie 2006. Berar a declarat ca valoarea acestui proiect a fost de peste 100 de milioane de lei vechi, bani proveniti din donatii, precum si din contributia Consiliului Judetean Salaj.

Guvernul nu a alocat nici macar un ban pentru aceasta comuna

Inundatiile de anul trecut au facut ravagii in comuna noastra, a spus cu naduf primarul. In repetate randuri au fost depuse la Guvernul Romaniei proiecte de hotarare pentru alocare de fonduri in vederea inlaturarii calamitatilor provocate de aceste inundatii. Au fost distruse in totalitate trei gospodarii, iar 11 au fost in prag de prabusire, dar tot degeaba. Nu s-a alocat nici un ban pentru aceasta comuna, desi multe altele au primit bani in acest sens. Motivul, nu stiu care ar fi, poate doar ca fac parte din Partidul Social Democrat, si tocmai din aceasta cauza am fost uitat, a fost de parere Berar.

Al doilea proiect care a fost depus chiar de doua ori la Guvern, a fost cel cu privire la infrastructura. Din cauza inundatiilor, infrastructura a fost serios afectata, iar valoarea pagubelor s-a ridicat la 11,6 miliarde de lei vechi. Nici in acest sens Guvernul nu a alocat nici un leu. De asemenea, in urma inundatiilor, 180 de ha de terenuri arabile si fanete, precum si 5 ha de pomi au fost afectate, dar, la fel ca in celelalte cazuri, comuna noastra nu a fost trecuta pe lista alocarii de fonduri, a precizat primarul.

Lansare de carte

Un alt eveniment, programat in data de 25 ianuarie, va fi lansarea cartii Noi si cantecele noastre. Autorii acesteia sunt Patriciu Stirb, Iosefina Stirb si Maria Holhos. Cartea cuprinde obiceiuri vechi de peste 50 – 60 de ani, din Agrij si Salaj si au fost culese de autori timp de 20 de ani. Din motive strict legate de finantare, aceasta culegere nu a putut fi editata mai curand , a conchis primarul.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »