Guvernul Romaniei aduce schimbari in viata persoanelor cu handicap

Magazin Salajean 19 martie 2007 0

Ordonanta de Urgenta aprobata la inceputul acestei luni de Guvernul Romaniei schimba radical asistenta de stat acordata mamelor care au copii cu handicap. Astfel, pe langa beneficiile acordate persoanelor cu dizabilitati, conform Legii 448/2006, indemnizatiile se maresc, atat in ceea ce priveste durata, cat si cuantumul.

Cu alte cuvinte, pana cand micutii implinesc 3 ani, concediul si indemnizatia de crestere a copiilor este aceeasi ca si pentru mamele care au copii normali. Pentru micutii de la trei la sapte ani mamele salariate pot sa stea in concediu de ingrijire si beneficiaza de o indemnizatie de 450 lei. In cazul in care mama nu este salariata, pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului, indemnizatia este de 300 lei, iar intre 3 si 7 ani de 150 lei. Parintii cu handicap care au copii normali primesc o indemnizatie de 450 lei timp de 2 ani si 150 lei inca 5 ani.

Perioada in care un parinte beneficiaza de ajutorul financiar se considera vechime in munca si se ia in calcul la stabilirea pensiei. Totodata, contributiile la asigurarile de sanatate datorate de aceste persoane in perioada in cauza sunt suportate din bugetul de stat.

Atata vreme cat copilul cu handicap ramane in grija mamei, este un lucru foarte bun, deoarece beneficiaza de ingrijiri mult mai atente. Pana acum, de aceasta alocatie beneficiau doar copiii cu handicap de pana la 3 ani, dar, odata cu aprobarea Ordonantei de Urgenta, parintii care au in grija un copil cu dizabilitati vor beneficia de acest ajutor pana in momentul in care micutul va implini 7 ani, a declarat Violeta Milas, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si pentru Protectia Copilului (DGASPC) Salaj.

Drepturi la dispozitive de protezare si bilete de tratament

Ordonanta modifica si regulile de pana acum in privinta transportului acestei categorii de persoane. Astfel, cei cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet la accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 calatorii dus-intors, pe durata unui an calendaristic. De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele cu handicap accentuat, doar ca, in cazul acestora numarul calatoriilor gratuite se reduce la jumatate, respectiv 6. In schimb, pentru cei cu afectiuni renale, care necesita hemodializa in alte localitati decat cele in care isi au domiciliul, numarul calatoriilor este nelimitat.

Persoanele cu dizabilitati beneficiaza de sistemul de asigurari de sanatate si recuperare. Cat priveste sistemul asigurarii asistentei, recuperarii si reabilitarii, drepturile acestei categorii se refera la: dispozitive de protezare in domeniul ORL pentru protezare stomii, pentru membrul inferior si superior, carucioare, cadre de mers, trepiede, carje, cotiere, bastoane, incaltaminte ortopedica, dispozitive pentru handicap vizual, servicii gratuite de cazare si masa pentru insotitorul copilului sau adultului cu handicap grav sau accentuat in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii sau statiuni balneare, la recomandarea medicului de familie s.a.m.d..

Ceea ce este foarte important de subliniat este faptul ca obligatia de acordare a acestor drepturi revine Casei de Asigurari de Sanatate, ce are obligatia ca in 30 de zile de la depunerea documentatiei de catre solicitant sa emita decizia sau aprobarea de plata pentru fiecare dispozitiv medical. In cazul biletelor de tratament, acestea se distribuie proportional cu numarul total stabilit pe an prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »