Guvernul, obligat să modifice taxa auto!

Magazin Salajean 20 mai 2011 0

Guvernul, obligat să modifice taxa auto!

Taxa de primă înmatriculare ar putea fi modificată, din nou, după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) a apreciat că această taxă încalcă legislaţia Uniunii Europene. Executivul va lua o decizie clară în acest sens în aproximativ două săptămâni, după analizarea mai multor variante de modificare a taxei auto puse la dispoziţie de o comisie formată din reprezentanţi ai Ministerelor Mediului, Economiei, Justiţiei şi Transporturilor.

Decizia de schimbare a valorilor taxei de primă înmatriculare are la bază soluţia oficialilor CJCE, dată în urmă cu o lună în cazul unui român care solicita în instanţă restituirea taxei auto, potrivit căreia taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. Guvernul a decis atunci constituirea unei comisii care să stabilească dacă opinia Curţii de Justiţie Europeană privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto. La rândul său, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, susţine că nu au existat probleme din partea Comisiei Europene legate de această taxă şi că modificarea va fi efectuată astfel încât procedura de taxare să fie clarificată pentru instanţe.

Odată cu majorarea taxei de poluare cu începere de la 1 ianuarie 2011, înmatriculările de autovehicule achiziţionate anul acesta au scăzut drastic în primul trimestru al anului. Însă declararea ilegală a taxei de poluare de către Curtea de Justiţie Europeană a reaprins acţiunile înaintate de proprietarii de autovehicule în instanţă cu privire la înmatricularea fără taxă, precum şi de restituire a taxei auto achitate. Obligaţi să ţină cont de această decizii, magistraţii din ţară au început să preia dosarele şi să dea câştig de cauză părţii reclamante.

La nivelul judeţului, reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Sălaj au avut pe rolul instanţelor de judecată peste 2.400 de procese intentate de sălăjeni pentru înmatricularea autovehiculelor fără a plăti taxa de poluare, peste 1.000 dintre acestea fiind soluţionate în favoarea proprietarilor de maşini. Totodată, pe rolul instanţelor de judecată au fost înregistrate peste 3.000 de dosare în care se cerea restituirea taxei de poluare, dintre care în jur de 600 au fost soluţionate în favoarea proprietarilor de maşini.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »