Guvernul Boc arunca orfanii in centrele de plasament

Magazin Salajean 17 iunie 2010 0

Guvernul Boc arunca orfanii in centrele de plasament

Tot mai multi asistenti maternali profesionisti din judetul Salaj renunta la aceasta meserie, dupa ce Guvernul a anuntat ca va reduce cu 25 la suta cheltuielile bugetare. Pana in prezent, sustine Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, sase salajeni cu atestat de asistent maternal au anuntat conducerea insitutiei ca nu isi mai ofera serviciile, alegand sa se pensioneze anticipat ori pe caz de boala. Acestia aveau in ingrijire sapte copii, cinci dintre acestia urmand sa fie incredintati fie altor asistenti, fie sa ajunga in centrele de plasament. Doi vor fi, insa, mai norocosi, intrucat parintii lor sociali au decis sa-i tina in plasament familial chiar si dupa pensionare.

Cea de-a doua varianta este, insa, mai plauzibila, ne-a declarat Milas, intrucat judetul nu dispune de suficienti asistenti maternali. Raspunderea pe care o implica aceasta meserie este foarte mare. In conditiile in care s-a decis diminuarea veniturilor acestora cu 25 la suta, oamenii au preferat sa renunte la slujba si sa se pensioneze. Prin urmare, intre o indemnizatie redusa cu un sfert si o pensie diminuata cu 15 la suta, cei sase parinti sociali au ales-o pe cea din urma, a mai spus sefa DGASPC Salaj. Portivit spuselor sale, in prezent, salariul pe care il primeste practicantul acestei meserii este cuprins intre 600 si 800 de lei, variind in functie de vechimea in munca.

Ne asteptam ca numarul persoanelor care renunta sa creasca in lunile urmatoare. Deja am primit semnale de la doua asistente maternale care sunt grav bolnave si care nu vor mai putea creste copiii pe care i-au luat in plasament, a precizat Milas. Potrivit spuselor sale, scaderea numarului de asistenti maternali profesionisti va crea probleme, intrucat institutia nu mai are cui sa-i plaseze pe micutii cu varste cuprinse intre 0 si 2 ani parasiti in unitatile sanitare de pe teritoriul judetului. Din aceasta cauza, numai in ultimele trei saptamani, noua copii au ajuns in centrele de plasament, mentioneaza directorul DGASPC Salaj.

La nivelul judetului Salaj mai exista, in prezent, 119 asistenti maternali profesionisti.

Situatia se regaseste si la nivelul altor judete. Potrivit datelor centralizate de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si a Drepturilor Copilului, pana la 1 iunie, 143 de asistenti maternali profesionisti au depus cereri scrise la 14 directii generale de asistenta sociala si protectia copilului din tara, prin care isi exprima dorinta de a renunta la aceasta slujba. Cele mai multe astfel de solicitari au fost inregistrate in Vrancea (26), Vaslui (23), Teleorman (15), Buzau (13) si Mures (12). Numarul lor va creste in perioada urmatoare, in conditiile in care, sustin oficialii institutiilor, exista asistenti care au declarat verbal ca intentioneaza sa renunte la aceasta meserie si la copiii care le-au fost dati in grija, dar nu au depus, inca, o cerere scrisa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »