Guvernul achită o parte din restanţele pentru asistenţii personali din judeţ

Adela Farkas 27 august 2012 4
Guvernul achită o parte din restanţele pentru asistenţii personali din judeţ

Asistenţii persoanelor cu handicap din Sălaj vor beneficia de sumele restante pe care le au de încasat. Guvernul a aprobat, în cadrul ultimei şedinţe, rectificarea bugetară prin care această categorie socială va primi sumele restante pentru munca prestată în ultimele luni. La nivel de judeţ sunt de achitat salariile asistenţilor personali în valoare totală de peste două milioane de lei. Majoritatea asistenţilor personali din Sălaj nu şi-au primit retribuţiile de mai bine de două luni.
O treime din comunele sălăjene au datorii la plata salariilor acestei categorii de personal. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, Violeta Milaş, la finele celui de-al doilea trimestru din acest an, 22 de primării din judeţ aveau restanţe pentru salariile asistenţilor personali. În această situaţie erau administraţiile din: Băbeni, Bănişor, Benesat, Camăr, Coşei, Creaca, Cristolţ, Cuzăplac, Dragu, Hereclean, Horoatu Crasnei, Letca, Măerişte, Meseşenii de Jos, Plopiş, Poiana Blenchii, Rus, Sălăţig, Sâg, Sărmăşag, Zalha şi Zimbor. Suma totală a salariilor neplătite (la acea dată) pentru 1.032 de asistenţi personali din toate aceste unităţi administrativ teritoriale era de de 1,099 milioane de lei. La nivelul administraţiei şimleuane valoarea restanţelor, calculate zilele trecute, însuma 62.000 de lei, valoare ce reprezenta plata salariilor a 29 de asistenţi ai persoanelor cu dizabilităţi (precum şi a 64 de persoane cu indemnizaţie de însoţitori). La Cehu Silvaniei, valoarea salariilor cumulate pe două luni pentru cei 31 de asistenţi personali, era de 60.000 de lei. La Jibou restanţele pentru 53 de asistenţi personali, aflaţi în evidenţele administraţiei locale se ridicau la valoarea de 50.036 de lei, iar indemnizaţiile a 50 de persoane cu dizabilităţi totalizau 57.744 lei. În schimb, la nivel de municipiu sunt restanţe doar pentru luna iulie valoarea acestora depăşind 236.000 de lei. În această sumă se încadrează salariile celor 132 de asistenţi personali şi a celor 305 persoane cu dizabilităţi indemnizate.
Rectificarea bugetară nu asigură însă suma integrală achitării salariilor. Aşa cum am aflat de la vicepreşedintele Csoka Tiberiu, banii alocaţi Sălajului după şedinţa de Guvern de joi sunt suficienţi numai pentru achitarea restanţelor aferente unei luni. “Pentru cei peste 2.200 de asistenţi personali şi persoane cu dizabilităţi indemnizate s-au acumulat restanţe salariale pentru una, două sau chiar trei luni. Suma repartizată judeţului nostru, de 1,735 milioane de lei, este suficientă pentru o lună. Banii nu ne vor ajunge să plătim aceste persoane până la sfârşitul anului, dar sperăm că situaţia va fi soluţionată după o nouă rectificare de buget”, a apreciat Csoka Tiberiu.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 30 august 2012 at 10:51 - Reply

  a-ti vrut schimbarea,asta-i plata

 2. Anonim 30 august 2012 at 10:53 - Reply

  nimic nou sub soare,vor doar puterea in rest nu conteaza nimic

 3. Anonim 11 septembrie 2012 at 15:42 - Reply

  nu conteaza ca nu sunt bani pt copii bolnavi si nu numai…domnule Ponta tu sa fii sanatos

 4. ion 18 decembrie 2013 at 20:41 - Reply

  m a astea dela parlament sa aveti totii handicap 1grav amu nainte de sarbatori si sa va loveasca greata la multi anii

Lasa un Raspuns »