Guvernantilor nu le pasa de sanatatea pensionarilor

Magazin Salajean 19 martie 2007 0

Soarta celor peste 84.000 de pensionari din intreaga tara este din ce in ce mai grea. Memorii peste memorii inaintate Guvernului si presedintiei si nimeni nu face nimic pentru ei. Pe zi ce trece, acestia se confrunta cu probleme din ce in ce mai acute, printre care si asa-zisa Reforma din domeniul sanatatii.

Ilie Gorgan, presedintele Sindicatului Liber al Pensionarilor (SLP) Salaj a afirmat intr-o conferinta de presa ca aceasta reforma evoluaza din rau in mai rau, in sensul ca fondurile pentru medicamente compensate s-au micsorat, creand un disconfort pentru pensionari. Cat priveste valoarea medicamentelor ce se pot acorda unei singure persoane, aceasta se mentine la acelasi nivel, respectiv 300 lei, in plus, numarul de retete a fost limitat la una singura pe luna, fara a se tine seama ca pacientul are mai multe boli cronice. Ca si cand aceste lipsuri nu ar fi fost de ajuns, persoanele care sunt internate sunt nevoite sa aduca medicamentele de acasa si sunt puse in situatia de a plati analizele care trebuie efectuate la alte spitale dotate cu inalta tehnica medicala performanta.

Toate aceste lipsuri si neajunsuri influenteaza negativ starea de sanatate a pensionarilor. Cerem Ministerului Sanatatii Publice, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Guvernului sa reanalizeze urgent aceasta situatie din domeniul sanitar si sa gaseasca solutiile necesare pentru stoparea procesului de degradare a sanatatii pensionarilor, a opinat Gorgan.

In Memoriul inaintat Guvernului, Consiliul National al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania (CNFNSPR) au solicitat urmatoarele: acordarea de gratuitati pentru pensionari la efectuarea analizelor recomandate de catre medicii specialisti si de familie, in regim de urgenta si in ambulatoriu; suplimentarea imediata a plafoanelor alocate farmaciilor in situatia in care acestea semnaleaza depasirea lor, in vederea continuarii onorarii prescriptiilor prezentate de bolnavi, precum si renuntarea la limitarea numarului de prescriptii si de medicamente din listele A si B acordate unui varstnic, deoarece acesta poate fi diagnosticat cu doua sau trei boli cronice, care necesita tratament medicamentos .

In cazul in care aceste probleme nu vor fi solutionate, organizatiile din structura federatiei vor organiza actiuni de protest, la nivel central si local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »