Gunoaie la standarde europene – pana in 2009

Magazin Salajean 28 martie 2007 0

Pana in anul 2009, conform Tratatului de Aderare, capitolul 22 – Mediu in domeniul gestionarii deseurilor, in Romania, in locul banalelor gropi de gunoi, trebuie sa existe si sa functioneze statii de transfer a deseurilor. Nerealizarea proiectelor atrage dupa sine sanctionarea Romaniei de catre Uniunea Europeana, iar responsabilitatea realizarii proiectelor revine Agentiei pentru Protetia Mediului si autoritatilor locale si judetene. Partile implicate se afla in faza de verificare a stadiului realizarii angajamentelor asumate la nivel national, Agentia pentru Protectia Mediului Salaj organizand in aceasta perioada dezbateri publice cu reprezentantii administratiilor publice locale din comunele arondate viitoarelor statii de transfer a deseurilor.

La cea de-a doua dezbatere, ce a avut loc ieri, 27 martie, au fost prezenti reprezentanti din Boghis, Banisor, Plopis, Horoatu Crasnei, Mesesenii de Jos, Pericei, Varsolt, Simleu Silvaniei, Crasna, Camar si Halmasd, carora le-au fost aduse la cunostinta atributiile ce le revin si pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru ca proiectele privind statiile de transfer a deseurilor sa se concertizeze.

La nivelul judetului Salaj, comuna Nusfalau a avansat cu proiectul pana in faza sudiului de prefezabilitate pentru microstatia de sortare a deseurilor, pentru ca, in acest moment, in Nusfalau, deseurile biodegradabile si cele reciclabile sa se colecteze selectiv de la popolatie, iar cele biodegradabile sa se transforme in compost. Urmeaza sa se faca proiectarea tehnica a statiei de transfer locale, intervin aici unele dificultati, pentru ca realizarea obiectivului final presupune investitii uriase care nu pot fi obtinute decat din fonduri proprii sau prin co-finantare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »