Grupul infractional de contrabanda cu tigari, cercetat in libertate

Magazin Salajean 11 octombrie 2010 0

Grupul infractional de contrabanda cu tigari, cercetat in libertate

Propunerea de arestare preventiva a celor sapte persoane din judetele Salaj, Satu Mare si Maramures, retinute joi de politistii salajeni pentru implicarea in cel mai de amploare caz de contrabanda cu tigari investigat in Salaj, a fost respinsa de Judecatoria Jibou. Infractorii vor fi cercetati in stare de libertate, avand interdictia de a parasi localitatile de domiciliu.

Cele sapte persoane implicate in grupul infractional de contrabanda cu tigari, prinse miercuri de oamenii legii, sunt cercetate in stare de libertate. Presedintele Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, a declarat, vineri, ca, desi procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Jibou s-au prezentat in fata instantei in vederea obtinerii unui mandat de arestare preventiva a celor sapte persoane, pentru o perioada de 29 de zile, instanta nu a dat mandatul cerut.

Judecatorul a analizat situatia prezentata de procurori referitor la cazul de contrabanda cu tigari, in care acestia cereau arestarea preventiva pe o perioada de 29 de zile, pentru sapte persoane din Salaj, Maramures si Satu Mare, dar a respins masura arestarii preventive. In schimb, a instituit doar masura de a nu parasi localitatea de domiciliu pentru toti cei sapte oameni, a declarat Petronela Nasaudean.

Procurorii care se ocupa de acest caz au facut insa recurs fata de decizia instantei din Jibou, recurs ce se va judeca la Tribunalul Salaj. La formularea recursului, procurorii au motivat ca infractiunea de care vorbim in acest caz se pedepseste cu inchisoarea pe o perioada mai mare de patru ani si ca lasarea celor sapte persoane in libertate prezinta pericol pentru ordinea publica. Asteptam sa fie stabilita data recursului, pentru a vedea decizia Tribunalului Salaj in aceasta cauza, a declarat procurorul sef din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Pompilia Stana.

Potrivit sursei citate, deocamdata, nu se cunosc motivele care au determinat instanta din Jibou sa respinga cererea de arestare preventiva formulata de procurori.

Aceste motive le vom cunoaste abia cand se va judeca recursul, la Tribunalul Salaj. In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor asimilate infractiunii de contrabanda, care consta in colectarea, detinerea, producerea, transportul, vanzarea de marfuri, cunoscand ca acestea provin din contrabanda, cu agravarea prevazuta de lege prin faptul ca a fost savarsita de doua sau mai multe persoane, a spus Pompilia Stana. De asemenea, suspectii sunt cercetati si pentru detinerea inafara impozitului fiscal a produselor accizabile nemarcate sau marcate necorespunzator, pentru detinerea peste limita a 10.000 de tigarete, respectiv bauturi spirtoase de peste 200 de litri sau produse intermediare de alcool peste 300 de litri. Pedeapsa prevazuta pentru aceste actiuni este de inchisoare de la cinci la 15 ani. Data fiind complexitatea cauzei, in acest dosar au fost desemnati sa lucreze toti cei trei procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou, a declarat prim procurorul Stana.

Inspectorul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Iosif Ghiurca, a declarat ca respectiva captura este una dintre cele mai mari descoperite in judetul Salaj, politistii lucrand la acest caz mai bine de sase luni. Din cele sapte persoane implicate in contrabanda cu tigari, trei sunt din judetul Salaj si cate doua din judetele Satu Mare si Maramures. Acestea au fost retinute si trimise, miercuri dimineata, in Arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, dupa ce, in urma descinderii facute la 23 de domicilii din judetele mentionate, oamenii legii au confiscat circa 128.000 de pachete de tigari, masinile in care erau depozitate acestea, sute de litri de alcool contrafacut si banii obtinuti din vanzarea tigarilor. Cele sapte persoane au fost prezentate joi dupa amiaza Judecatoriei Jibou, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »