Grup infractional anihilat in Simleu

Magazin Salajean 9 noiembrie 2007 0

Grup infractional anihilat in Simleu

Biroul Teritorial Salaj din cadrul DIICOT a dispus trimiterea in judecata a noua persoane acuzate ca au constituit o retea prin care cetateni din Moldova si Ucraina ajungeau in Italia.

Procurorul sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, Rodica Vaida Pece, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca reteaua condusa din orasul Simleu Silvaniei functioneaza din 2005, fiind dezvoltata din ramasitele unei retele de trafic de persoane anihiliata de organele abilitate in 2003.

Prin rechizitoriul Biroului Teritorial Salaj s-a dispus zilele acestea trimiterea in judecata a noua persoane pentru savarsirea infractiunilor de constituire si aderare la un grup infractional organizat, precum si trecerea frauduloasa a frontierei. Dintre aceste persoane, pentru sase s-a dispus trimiterea in instanta in stare de arest preventiv, iar pentru restul in stare de libertate. Reteaua pusa la punct de aceste persoane din Simleu Silvaniei functioneaza din 2005. Din materialul probator rezulta ca s-a dezvoltat din ramasitele unei retele de trafic de persoane, anihilata in 2003, a spus procurorul.

Cum se trecea granita?

Grupul infractional avea ca obiect infractiunea de trecere a frontierei spre tari din spatiul Schengen, aceasta activitate luand o amploare deosebita dupa ce Romania a fost primita in UE, iar granita a putut fi trecuta doar cu buletinul.

In cadrul grupului, au existat doua ramuri – una coordonata de inculpatii P.F. si K.V.G. (frati), iar alta de inculpatul R.F.R. Cei doi frati erau in legatura directa cu alta grupare infractionala ce actioneaza in Moldova si Ucraina si care furnizau cetateni din Moldova si din restul statelor foste membre URSS pentru a fi trecuti in UE. Sumele cerute pentru acest lucru erau intre 2.500 – 3.000 de euro. Din 2005 pana in 2006, trecerea frauduloasa se realiza pe fasia verde dintre Ungaria si Austria, prin punctul de trecere a frontierei Hegeyshalom-Nickelsdorf. In 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, trecerea frauduloasa se facea prin folosirea ilegala a cartilor de identitate romanesti si a pasapoartelor furate de la cetateni romani, acestea fiind folosite prin substituire de persoana.

Membrii grupului erau bine organizati si fiecare avea rolul lui: sustrageau sau cumparau carti de identitate, transportau cetatenii moldoveni, ii cazau, le asigurau carti de identitate sau pasapoarte, prezentau actele in fata politistilor de frontiera, iar apoi recuperau aceste documente, in momentul in care migrantii ajungeau la destinatie.

Astfel, inculpatii K.V.G., R.F.R. si P.F. se ocupau de racolarea migrantilor si de asigurarea mijloacelor de transport soferilor, precum si de coordonarea telefonica a acestora din urma.

Existau doua variante de trecere ilegala a frontierei: migrantii treceau granita cu viza de turist pe 5 zile, odata ajunsi in Budapesta fiind cazati la hotelurile Sport, Goliat sau Timon. Patru dintre inculpati se deplasau cu microbuze de la firme de transport, preluau migrantii a doua zi si le inmanau cate un act de identitate/pasaport. Imbarcati in autoturisme conduse de alti patru dintre inculpati, se deplasau in punctul de trecere a frontierei, unde doar cate unul din soferi prezenta vamesului actele de identitate.

In acest punct, se profita mult de faptul ca din 1 ianuarie 2007, controlul nu a mai fost atat de riguros efectuat cand venea vorba de documentele romanilor. Cum actele furate erau pe nume romanesti, trecerrea granitei era facuta usor. Dupa aceasta, masinile mergeau in Padova, unde migrantii erau preluati de un alt membru al grupului infractional. Cum actele de identitate de care se folosisera inculpatii erau bune si pentru viitor, acestia aveau grija sa le recupereze.

O alta varianta de a trece granita presupunea ca migrantii sa vina prin Romania. In acest caz, erau cazati in zona Cluj – Oradea si, tot prin viza, erau trecuti in Ungaria.

Acte furate sau cumparate

Cum tot acest lant de infractiuni se facea pe baza de acte de identitate, capii grupului infractional simleuan au avut nevoie de alte infractiuni ca sa faca rost de documente. Procurorii DIICOT au descoperit ca trei dintre inculpati i-au convins pe mai multi minori din Simleu sa fure actele rudelor sau cunoscutilor, pe care apoi le vindeau grupului pentru sume cuprinse intre 30-50 de lei. In caz ca minorii nu faceau rost de acte destule, mai exista o varianta: documentele se cumparau, in special de la persoane care locuiesc in mediul rural.

Filmul flagrantului

Procurorii au decis sa organizeze flagrantul pentru ultimul transport de migranti, petrecut in vara. In 29 iunie, unul din capii grupului, K.V.G., a fost contactat de liderul retelei din Budapesta, acesta spunandu-i ca are nevoie de doua calauze pentru a transporta patru cetateni moldoveni in Padova (Italia), prin Budapesta. Au fost contactati ceilalti membri din grup pentru efectuara transportului, iar actiunea s-a pus in miscare in aceeasi seara. Doua autoturisme au pornit catre capitala ungara, unul din Cluj si unul din Simleu. Intr-una din masini, se afla o geanta cu 54 de buletine si 22 de pasapoarte, dintre care au fost alese patru carti de identitate pentru cei patru migranti transportati. Cele doua autoturisme s-au deplasat la punctul de frontiera, dar cand au prezentat cartile de identitate, au fost ridicati de politia maghiara.

Inculpatii au fost arestati de Directia de Cercetare Penala din cadrul Politiei de Frontiera Budapesta.

In paralel, la Simleu…

Cum dupa ce au impartit cartile de identitate doi inculpati s-au intors acasa, acestia au fost prinsi in zona garii din Simleu. In plus, concomitent cu actiunea din Ungaria, Biroul Teritorial Salaj din cadrul DIICOT, a procedat la ridicarea inculpatilor din Simleu, acestia fiind luati din propriile locuinte, noaptea, in jurul orei 3. Arestarea s-a facut pentru 24 de ore, inculpatii fiind prezentati apoi Tribunalului Salaj pentru arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Aceasta dispozitie a fost data pentru sase dintre inculpati, fata de unul fiind luata masura de a nu parasi localitatea de domiciliu. Aceeasi masura, dar pentru 30 de zile, a fost luata si in cazul altor doi membri ai grupului infractional.

… si la Arad

Simleul nu a fost singurul oras in care s-au facut arestari in acest caz. Gruparea salajeana avea legaturi si cu un grup infractional din Arad, care se ocupa, la randul lui, de transportul migrantilor si de procurarea actelor. Membrii acestei formatiuni au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.

Dupa fapta si rasplata

Pentru infractiunile mai sus amintite, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 20 ani, respectiv inchisoare de la 2 la 7 ani.

Potrivit procurorilor, existenta grupului infractional organizat este certa dat fiind ca fiecare membru avea un rol bine stabilit, existau relatii de rudenie intre membrii, iar unii dintre ei sunt cercetati deja si pentru alte infractiuni cu violenta. Este vorba de ultraj contra bunelor moravuri, ultraj la politist, furturi, loviri, distrugeri grave, fapte ce erau comise in grup. Mai mult, intr-un dosar separat, unii membri sunt cercetati pentru trafic de persoane si pentru obligarea unor tinere de pe raza orasului Simleu Silvaniei la practicarea prostitutiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »