Gripa pandeste la usa

Magazin Salajean 17 octombrie 2007 0

Schimbarile bruste de temperatura din ultimele zile favorizeaza aparitia cazurilor de gripa. Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de varietate diferita aproape in fiecare an. Face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar care au o evolutie mai usoara.

Medicii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj spun ca infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta forme severe este la copii, batrani, persoane cu imunodeficienta sau boli cronice. Perioada de incubatie a virusului este de 1-2 zile. Debutul este uneori brusc, cu frisoane, febra 39 – 40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap, oboseala, dureri la nivelul globilor oculari sau greata. Complicatiile care pot aparea in urma unei gripe constau in pneumonii gripale, miocardita, encefalita sau meningita.

Cat despre tratamentul gripei, acesta consta in repaus la pat in incaperi aerisite, consum crescut de lichide sau vitamina C, evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave, evitarea vizitarii bolnavilor sau suspectilor de gripa. Totodata, este indicata aerisirea incaperilor sau birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 de grade Celsius.

Prevenirea imbolnavirilor de gripa se face prin vaccinare. Grupele populationale cu risc au fost stabilite pe baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si sunt reprezentate de persoane cu risc mare de complicatii datorate gripei si de persoane care, prin natura ocupatiei lor, pot transmite gripa. Din prima categorie fac parte adulti si copii din institutii de ocrotire sociala precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate varstele cu afectiuni medicale cronice, adultii si copiii cu boli cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copiii cu astm, cei care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an din cauza unor boli metabolice cronice, disfunctii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie, copiii de la 6 luni la 18 ani care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina sau persoanele in varsta de 65 de ani si peste.

Din cea de-a doua categorie fac parte medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale, cat si din unitatile sanitare ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronic, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii. Din ce-a de-a treia categorie fac parte persoanele infectate cu HIV, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar din ultima categorie fac parte gravidele. In cazul lor, vaccinul se poate administra pe toata durata sarcinii si alaptarii fara sa dea reactii adverse sau malformatii ale fatului.

Exista totusi si contraindicatii ale administrarii vaccinului la persoanele cu manifestari alergice severe la oua si la pacientii cu boli febrile sau orice alte infectii acute, dar la care administrarea se va amana pana la vindecarea totala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »