Greva la CFR

Magazin Salajean 3 martie 2008 0

Greva la CFRFederatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNFMC) organizeaza, in 5 martie, o greva de avertisment, cerand majorarea salariilor, astfel incat salariul minim brut de baza sa fie de 500 de lei de la 1 ianuarie si 570 de lei de la 1 mai, precum si imbunatatirea conditiilor de munca. Sindicalistii au hotarat continuarea conflictului de munca, stabilind deja greva de avertisment pentru 5 martie, intre orele 7 si 9, urmand sa se hotarasca si data grevei generale. Cu alte cuvinte, obiectul conflictului de munca este legat de divergenta care a avut loc la negocierea anuala obligatorie privind salariile si conditiile de munca. Atunci, FNFMC a propus Guvernului sa recunoasca oferta facuta in 30 ianuarie, materializand-o intr-un act aditional la Contractul Colectiv de Munca, care sa prevada valoarea salariului minim brut de baza (clasa1) de 500 de lei pana la 30 aprilie si 570 de lei de la 1 mai, cu respectarea coeficientilor actuali de ierarhizare. De asemenea, sindicalistii solicita si elaborarea unui program coerent de imbunatatire a conditiilor de munca, cu termene si responsabilitati bine definite.

Contactat, seful Statiei CFR Jibou, Radu Boian, ne-a declarat ca, la nivelul judetului Salaj, greva feroviarilor ii va afecta, indeosebi pe calatorii de pe ruta Satu-Mare – Bucuresti, tren accelerat care in ziua declansarii conflictului de munca ar trebui sa porneasca din statie la ora 7,40. Desigur, in intervalul celor doua ore, in care va avea loc greva de avertisment a FNFMC, vor mai fi blocate in statii alte cateva trenuri personale.

Sindicatele din domeniu sunt nemultumite de oferta de majorare salariala de patru la suta din 1 aprilie si alte patru procente de la 1 octombrie, raportat la salariul din decembrie anul trecut. Feroviarii sustin ca, anterior, administratiile fusesera de acord cu o crestere la 500 de lei de la 1 ianuarie si 570 de lei de la 1 mai, insa aceasta oferta nu a mai fost respectata, dupa ce Guvernul a adoptat Memorandumul privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizati, limitate la o medie de opt la suta fata de anul 2007.

Nemultumiti de schimbarea ofertei de majorare a salariilor, in 1 februarie, la ora 7, feroviarii au declansat o actiune de protest. Astfel, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gari, iar casele de bilete au fost inchise, protestul acestora ducand la nemultumiri ale calatorilor care s-au vazut nevoiti sa astepte mai multe ore pana la reluarea traficului feroviar. Circulatia trenurilor a fost reluata dupa trei orei iar liderii federatiilor sindicale feroviare au anuntat ca actiunea a fost una voluntara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »