Greco-catolicii, dispusi la dialog

Magazin Salajean 16 decembrie 2010 0

Greco-catolicii, dispusi la dialog  Americanii, prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton, au infierat in Raportul international privind libertatea reliogioasa, redactat de Departamentul de Stat al SUA faptul ca preotii ortodocsi din Salaj refuza sa slujeasca alaturi de clerici de la alte confesiuni si ca nu impart acelasi lacas de cult cu fratii greco-catolici.

Protopopul greco-catolic de Zalau, parintele Valer Parau, a admis ca si alte judete din tara se confrunta cu o situatie similara, dar, in general, in alte parti acest fapt este mai tolerat, cum ar fi la Bihor si la Banat, in contrast cu Salajul si Clujul.

Nu este normal sa se intample asa ceva, doi preoti de confesiuni diferite sa nu poate sluji alaturi. Episcopul greco-catolic de Oradea, Prea Sfintitul Virgil Bercea ne-a cerut ca in orice dialog pe care-l avem cu ortodocsii sa deschidem calea slujirii alternative. Biserica Catolica din Apus deschide portile si permite ortodocsilor sa slujeasca acolo, in timp ce aici nu se poate. Salajul s-a confruntat cu cazuri notorii: la Stirciu, unde sunt doua biserici in sat, iar greco-catolicii nu sunt lasati in niciuna; la Bocsa, unde acum e liniste; la Sig, unde s-a ajuns la slujirea alternativa; la Cosniciu, Marca, Salajeni, Campia Salajului, Bocsita, Cizer (unde am amenajat o capela), sau la Spitalul din Zalau (unde credem ca trebuie sa cerem acordul spitalului, ei fiind proprietarii spatiului). Nu e de mirare ca situatia Salajului a ajuns sa fie cunoscuta de occidentali.

As mentiona ca la evenimente, autoritatile ne-au invitat sa slujim, an de an, dar confratii nostri, care au oficiat pana la urma, au invocat actul semnat de Patriarhul Daniel, si, din pacate, unii interpreteaza altfel documentul. Probabil ca in unele episcopii se da dovada de mai multa transparenta, in sensul deschiderii spre dialog. Reiteram faptul ca Sfantul Sinod a decis in anul 2008 ca: nu este ingaduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxa Romana sa se impartaseasca euharistic in alta Biserica crestina. De asemenea, nu este ingaduit niciunui cleric ortodox sa concelebreze Sfintele Taine si Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotarari pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxa si, in consecinta, vor suporta sanctiuni canonice corespunzatoare starii pe care o ocupa in Biserica: depunerea din treapta sau caterisirea, in cazul clericilor, si oprirea de la impartasanie a credinciosilor mireni.

Nu am aflat punctul de vedere al ortodocsilor salajeni. Purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului, preotul Gabriel Gardan nu a putut fi contactat nici ieri, iar din partea episcopiei, nu ni s-a oferit o pozitie oficiala fata de acest subiect, desi aceasta a fost solicitata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »