Gradina Botanica Jibou a primit numele intemeietorului sau, Vasile Fati

Magazin Salajean 3 martie 2008 0

Gradina Botanica Jibou a primit numele intemeietorului sau, Vasile FatiLa 40 de ani de la infiintare, printr-o hotarare a Consiliului de Administratie aprobata recent de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Gradina Botanica Jibou a primit numele celui care a fondat-o, profesorul Vasile Fati, decedat in 2007. Evenimentul va fi marcat print-un simpozion si o dezvelire de bust in luna septembrie. In plus, cei 57 de angajati, coordonati de directorul Nicolae Coman si adjunctul sau, Ioan Bodea, planuiesc pentru acest an redeschiderea centrului de multiplicare in vitro, dar la finalizarea, in luna iunie, a sectorului cu Gradina Japoneza, la inaugurarea careia va fi invitat si ambasadorul Japoniei in Romania.

Gradina Botanica Vasile Fati

Pentru cei care nu stiu, sau au uitat, Gradina Botanica este parte a Centrului de Cercetari Biologice din Jibou si a fost infiintata in 1968 ca baza didactica, ea ocupand o suprafata de 24 de hectare pe vestigiile unui vechi parc de agrement din preajma castelului medieval, fosta resedinta nobiliara a familiei Wesseleny. Sufletul acestei Gradini a fost profesorul Vasile Fati, impreuna cu sotia sa, Ilena Fati, actualmente consilier al institutiei, si fiul lor, Romeo Fati, coordonator al centrului de multiplicare in vitro, decedat si el acum cinci ani. Acum circa 10 luni, la conducerea Centrului a fost numit Nicolae Coman, doctor in biologie, secondat fiind de Ioan Bodea. Data fiind importanta pe care Vasile Fati a avut-o in aparitia si mai apoi dezvoltarea acestui obiectiv, la initiativa Consiliului de Administratie, Gradina Botanica a primit numele fondatorului ei. Am primit zilele trecute hartia de la Minister prin care ni se aproba propunerea ca Gradina Botanica din Jibou sa primeasca numele celui care a fondat-o si cu care practic, s-a identificat pana anul trecut, profesorul Vasile Fati, a declarat Nicolae Coman, actualul director al institutiei. Deja suntem in discutii cu un sculptor pentru realizarea unui bust a lui Vasile Fati, care va fi dezvelit in luna septembrie, odata cu simpozionul care va marca cei 40 de ani de existenta a Gradinii, a completat Nicolae Coman.

Piesa de rezistenta, Gradina Japoneza

Desi are 40 de ani, Gradina este una tanara, apreciaza actualul director, drept pentru care este, si va mai fi, inca o perioada in santier. Pentru acest an, investitiile se vor concentra, in principal, pe realizarea unei Gradini Japoneze. Gradina va ocupa o suprafata de circa 10 ari, urmand sa aiba, ca structura, elemente de specific japonez cum ar fi: pagode, poduri arcuite, lampadare de piatra, mai multe lacuri, doua cascade. O parte din ele sunt realizate, iar speciile de plante japoneze ce vor fi plantate in aceasta primavara sunt deja la ghiveci. Speram ca gradina sa fie gata pana in iunie, la inaugurarea ei urmand sa fie invitat consulul Japoniei la Bucuresti, precizeaza Nicolea Coman. In imediata vecinatate a Gradinii Japoneze va fi amenajata o zona Zoo, pentru care au fost aduse, prin amabilitatea silvicultorilor, 15 caprioare si doi cerbi. O alta importanta investitie vizeaza resuscitarea, daca putem spune asa, a centrului de multiplicare in vitro. In acest scop au fost achiztionate deja aparatura si reactivi in valoare de aproximativ 150.000 de lei. Prin multiplicare in vitro se intentioneaza producerea de plantule in masa, atat pentru scopuri comerciale, cat si pentru alte scopuri, cum ar fi, de exemplu, multiplicarea unor specii aflate pe cale de disparitie. Nu in ultimul rand, nu trebuie trecut cu vederea acvariul din incinta Gradinii Botanice. Acesta este unul ultramodern, pentru el fiind achizitionate recent inclusiv trei ecrane LCD pe care vizitatorii pot urmari materiale legate de piscicultura si acvacultura. Acvariul este amenajat pe trei nivele, din care doua sunt decshise publicului. La parter pot fi admirate peste 40 de specii de pesti sivietati marine de pe toate continentele: porcusor de mare, stea de mare, corali vii, rechini de apa dulce sau sturioni. La etaj a fost amenajata o galerie amazoniana, cu specii de plante si pasari din zona Amazonului.

Si totusi…probleme cu retrocedarile

Toate cele prezentate mai sus nu inseamna ca cei ce se straduiesc sa faca din Gradina Botanica un loc de admirat nu au probleme. Cele mai mari se leaga de o cerere de retrocedare, pentru 7,5 hectare de teren si castelul medieval din incinta, cerere inaintata de o fiica a ginerelui celebrului baron Wesseleny. Desi au primit la o cerere anterioara o despagubire de 20.000 de lei, urmasii lui Wesseleny mai cer acum alte 7,5 hectare si castelul, pe care il detinem in copropietate cu Primaria. Am fost de acord cu retrocedarea castelului si a doua hectare de teren aflate in jurul acestuia, dar nu putem accepta cedarea a alte 5,5 hectare pe care se afla obiective importante ale Gradinii Botanice. Chiar si investitiile subterane de pe suprafata ceruta pentru retrocedare sunt importante, fiind vorba de o adevarata retea de cabluri electrice si conducte de apa. Retrocedarea ar insemna diparitie Gradinii Botanice, considera directorul institutiei. Drept pentru care, cele doua parti sunt acum in plin proces, al carui final e greu de anticipat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »