Gipsul il aduce pe Tender la Zalau

Magazin Salajean 4 septembrie 2007 0

Gipsul il aduce pe Tender la Zalau

Daca initial, Consiliul a aprobat concesionarea prin licitatie publica a parcelei Toplita, din Stana, in suprafata totala de 164.400 de metri patrati pentru a fi exploatate resursele de gips care se gasesc aici, in intalnirea de ieri acest lucru a fost pus sub semnul intrebarii din cauza Legii 247/2005. Potrivit Comisiei Juridice din cadrul CL Zalau, concesionarea nu mai poate sta in picioare intrucat se loveste de legea privind retrocedarile. Chiar daca nu s-a depus nici o cerere de retrocedare care sa atinga parcela Toplita, terenul trebuie avut in vedere pentru ofertele care se fac de catre administratia locala celor nemultumiti de primele propuneri de retrocedare. De asemenea, primarul Radu Capilnasiu a atras atentia ca, in aceste conditii, toate concesionarile de teren pe licitatie publica trebuie oprite si nu doar cea care face referire la parcela din Stana. Ca sa lase, totusi, o sansa investitorului, edilul a spus ca nu se vor face puneri in posesie pentru acest amplasament numai daca nu vom avea alta solutie. Ar fi de preferat sa suspendam hotararea prin care se dadea drept de concesionare. In acest fel, dansii au o sansa de a exploata terenul, pentru ca hotararea prin care li s-a acordat acest drept ramane valabila, doar ca nu se pune in aplicare.

De cealalta parte, consilierul local Maria Marc a spus ca, probabil, Primaria Zalau este una care are foarte multi bani, din moment ce poate refuza o investitie de 1 milion de lei. In plus, mi se pare suspecta aceasta schimbare de pozitie acum, mai ales ca nu sunt cereri de retrocedare care sa priveasca terenul respectiv, iar perioada in care acestea au putut fi depuse s-a incheiat, a spus Maria Marc.

Primarul Capilnasiu a mai atras o data atentia ca unda verde pentru concesionare – in conditiile in care, ulterior, Parlamentul a impus ca prioritara Legea 247/2005 si retrocedarile ar putea trezi reactii din partea Autoritatii Nationale pentru Retrocedari. Responsabilitatea va apartine, daca avem probleme cu Autoritatea Nationala pentru Retrocedari, a spus edilul.

Dupa argumente pro si contra, consilierii au votat, iar proiectul pus pe odinea de zi ieri a picat. Cum nu au revenit asupra hotararii de acordare a dreptului de concesiune, SC Tender SA poate sa exploateze gipsul din Stana, cariera descoperita aici fiind una din cele patru de acest fel existente in Romania.

Reamintim ca, potrivit hotararii Consiliului Local, redeventa ce trebuie achitata de investitor autoritatilor locale zalauane este de 2 euro pe metru patrat, suma trebuind achitata in 10 ani.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »