Ghid practic pentru contestarea amenzilor rutiere

magazinsalajean 20 august 2012 2
Ghid practic pentru contestarea amenzilor rutiere

1. Noţiuni

Fie ca au fost prinşi făcând abateri grave de la Legea Circulaţiei Rutiere, punând în pericol viaţa participanţilor la trafic, fie că au neglijat aspecte ce reprezentau un risc mai mic de accident, mulţi şoferi au întâmpinat problema amenzilor de circulaţie.

• Ce acte trebuiesc prezentate la control poliţistului de la circulaţie?

1. actul de identitate (BI sau CI)
2. permisul de conducere
3. atestatul profesional (dacă e cazul)
4. talonul maşinii pe care o conduceţi
5. asigurarea (RCA) maşinii

Lipsa unui act sau prezentarea lui în fotocopie reprezintă o contravenţie şi se poate sancţiona cu avertisment sau cu amenda de la 500.000 lei la 700.000 lei.
Dacă nu aveţi actele la dumneavoastră poliţistul poate să vă verifice folosind staţia radio pe care o are în dotare.

• Ce trebuie să conţină procesul-verbal de contravenţie

Procesul-verbal trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele:
– data şi locul unde este încheiat;
– numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul de poliţie;
– datele personale ale contravenientului din actul de identitate;
– codul numeric personal al contravenientului;
– ocupaţia;
– locul de muncă;
– descrierea faptei contravenţionale;
– indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită contravenţia;
-araătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
– indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
– posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii;
– termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea împotriva procesului verbal;
– în caz de accident şi numele societăţii de asigurări;
Important! Dacă procesul verbal nu are semnătura contravienentului, poliţistul trebuie să desemneze un martor care sa contrasemneze procesul verbal. Un poliţist nu poate să poate fi trecut ca martor.

2. Legislaţia aplicabilă

În contestarea amenzilor de circulaţie pot fi invocate cu success (în funcţie de caz) următoarele texte de lege: OG 2/2001, Codul de procedură Civilă, Codul de procedură Fiscală, OUG 195/2002.

3. Etape/Metode pentru contestarea amendei de circulaţie

• Atacarea procesului verbal

Contestarea unui proces verbal prin care s-au stabilit amenzi rutiere se face la instanţa de judecată.
Atacarea unei amenzi, adică a unui proces verbal se face prin redactarea unei plângeri.
Pentru a realiza contestarea unui proces verbal nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi prin poştă plângerea.
Plângerea se adresează judecătoriei în a carei rază teritorială a fost săvârşita fapta se depune la sediul poliţiei în a carei rază teritorială lucrează poliţistul care v-a amendat.

• Ce trebuie sa conţină plângerea?

Plângerea dumneavoastră trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi referiri la textele de lege care vă ajută la anularea procesului-verbal de contravenţie.

• Ce trebuie să conţină dosarul plângerii?

Dosarul plângerii conţine două exemplare din următoarele acte:
– copie act de identitate
– copie proces-verbal de contravenţie
– plângerea impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei
– memoriu impotriva poliţistului, dacă este cazul.
Cu acest dosar vă veţi deplasa la Serviciul Poliţie Rutieră de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie, unde îl veţi depune. Atenţie! Trebuie să primiţi o dovadă a faptului că a-ţi depus acest dosar.
Termenul de depunere a plângerii impotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie, adică de când a-ţi semnat procesul-verbal de contravenţie sau de când a ajuns prin poştă acasă la dumneavoastră.
Dosarul dvs. împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul dvs nu există nici un titlu care să vă oblige să achitaţi amenda.
La finalizarea procesului, după obţinerea anulării provesului-verbal de contravenţie, vă deplasaţi la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţă şi faceţi dovadă pentru anularea amenzii.

4. Concluzii

Zeci de mii de români s-au confruntat anul acesta cu amenzi de circulaţie a căror sume uneori depăşea chiar venitul lunar al contravenientului. Fie datorită legii incorecte ce reglementa acordarea amenzilor pentru rovinietaă, fie datorită radarelor amplasate pe drumurile naţionale, mulţi români s-au simţit nedreptăţiţi şi au ales să se lupte pentru drepturile lor decât să plătească sume exorbitante la bugetul de stat.
Este nedrept că şoferii, o categorie de populaţia oricum sărăcită de plata taxei auto de poluare, să fie nevoită să suporte sumele mari, reprezentate de amenzile de cirulaţie, care deseori sunt acordate abuziv. Aşadar încurajăm apelarea la justiţie întrucat efortul depus pentru o astfel de acţiune este mic comparative cu cel de plata al amenzilor.
Află mai multe despre contestare amenzilor sauconsultă gratuit un avocat cu privire la cazul tău.
(P)

Av. Marius Coltuc

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Fonduri UE 20 august 2012 at 11:51 - Reply

    Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

  2. Anonim 20 august 2012 at 12:43 - Reply

    cine este analfabetul asta care scrie? Nu stie gramatica elementara. Sa nu ziceti ca are facultate, pentru ca este incredibil sa scrie cu asa greseli

Lasa un Raspuns »