Genocid canin in Zalau!

Magazin Salajean 10 februarie 2010 0

Genocid canin in Zalau!

Aproape 600 de caini vagabonzi din Zalau au fost eutanasiati, anul trecut, dupa ce au fost culesi de pe strazile din oras, de catre hingheri. Cu toate astea, cainii comunitari continua sa fie o problema pentru cetateni, de vreme ce, in 2009, peste 250 de persoane au ajuns la Spitalul Judetean cu rani provocate de aceste animale.

Maidanezii, luati de pe strazi doar la cerere

Modificarea, in 2008, a legislatiei privind protectia animalelor, printre care si cainii fara stapan, a redus drastic numarul patrupedelor ce ajung actualmente in adapostul de animale al serviciului de ecarisaj din cadrul Directiei Generale de Administrare a Domeniului Public (DGADP) Zalau. Doar opt caini culesi de hingheri de pe strazile Zalaului se afla, in prezent, in acest adapost. Daca in urma cu trei ani erau prinsi lunar cate 70-80 de maidanezi, in prezent, cainii comunitari sunt luati de pe strazi doar la solicitarile cetatenilor. In plus, costurile privind capturarea lor sunt destul de mari. Sunt caini care-i putem ademeni usor, sunt linistiti astfel ca-i putem pune in masina fara nicio problema.

Cainii agresivi ne creeaza probleme, acestia trebuind adormiti ca sa-i putem prinde. Iar costurile sunt foarte ridicate, pentru tranchilizarea unui caine cheltuim in jur de 100 de lei. Si intretinerea cainilor presupune unele costuri insemnate. Sunt hraniti cu hrana uscata, in functie de talia cainilor, in medie, fiind vorba de 600-700 de grame pe zi, adica 2,8 lei pe zi, a precizat, ieri, tehnicianul veterinar Viorel Panican, seful Serviciului de Ecarisaj Zalau.

Legea privind protectia animalelor, aparuta in 2008, nu mai permite eutanasierea animalelor decat in cazurile exceptionale, cand animalele sunt bolnave, daca au raie ori sunt predispuse la turbare, sau daca sunt agresive. Nu are rost sa aglomeram inutil adapostul. Cainii sunt adusi in adaposturi, sterilizati si gazduiti doar cateva zile, dupa care li se da drumul inapoi pe strazi. Altii, mai norocosi, ajung sa fie adoptati. De un an si ceva, capturam cainii doar la sesizari. Cele mai multe vin tocmai din partea proprietarilor de caini.

Stapanii animalelor prea batrane pentru a mai fi tinute pe langa casa ne solicita ajutorul, amenintand ca, in caz contrar, le dau la ghena, a mai spus Panican. In opinia acestuia, daca in urma cu vreo trei-patru ani, in Zalau erau in jur de 3.000-3.500 de caini comunitari, actualmente numarul lor este de circa 100 de ori mai mic. Desi e practic imposibil sa numeri toti cainii vagabonzi din municipiu, e greu de crezut ca exista doar vreo 30 de astfel de exemplare. Din datele furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, numai anul trecut au fost prinsi 586 de caini comunitari. Deoarece nu au existat solicitari pentru adoptie, acestia au fost eutanasiati, a declarat Ghiurutan.

Sute de zalauani, muscati de caini

Potrivit purtatorului de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Codruta Puscas, dintre pacientii care s-au prezentat, in 2009, la Unitatea de Primire a Urgentelor, cu plagi prin muscaturi de caine, 176 sunt adulti, iar 77 copii. Si in luna ianuarie a anului in curs au fost diagnosticati cu plaga prin muscatura de caine opt persoane, dintre care sase adulti si doi copii, a mentionat Codruta Puscas.

Un caz recent a avut loc tocmai la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aciuata langa institutia medicala, o catelusa si-a intemeiat o familie, pe care, se pare, si-a aparat-o cu dintii. In doar doua-trei zile, catelusa a muscat sase persoane, chiar din personalul unitatii, care au indraznit sa treaca prea aproape de culcusul unde-si creste puii. Am fost la locul cu pricina, insa am fost impiedicati sa ridicam cainele de acolo, spune seful Serviciului de Ecarisaj din Zalau. Un alt exemplu de caini agresivi este cel al haitei ce terorizeaza oamenii ce trec prin gara din Zalau.

Cand nu sunt la

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »