Generatoare de curent sunt si nu sunt in spitalele din Zalau

Magazin Salajean 4 iunie 2007 0

Generatoare de curent sunt si nu sunt in spitalele din Zalau

Potrivit Ordinului ministrului Sanatatii Publice 914/2006 privind normele de autorizare a spitalelor, care preia legislatia mai veche, unitatile cu paturi sunt obligate sa detina, printre altele, si grup electrogen propriu.

Menirea acestor generatoare de curent este de a asigura continuarea activitatii in cazul intreruperii distributiei energiei electrice. Mai mult decat atat, spitalul cu peste 400 de paturi trebuie sa aiba sursa proprie de apa. Pentru asigurarea continua a necesarului de apa, unitatile medicale trebuie dotate cu rezervoare de acumulare dimensionate, astfel incat sa asigure o rezerva de consum de 1-3 zile.

In afara apei de consum, orice spital trebuie sa asigure o rezerva de apa de incendiu, care sa permita functionarea hidrantilor interiori timp de 10 minute si a celor exteriori timp de trei ore. Normele nu se opresc aici si mai prevad, spre exemplu, in cazul apelor uzate evacuate din spital retele interioare separate si tratarea lor, dupa caz: apele uzate cu nisip, pamant si grasimi vor fi trecute mai intai prin separatoare; apele uzate de la sectiile de gipsare vor fi decantate in decantoare locale; apele uzate radioactive vor fi decontaminate in instalatii de tratare si rezervoare de stocare; apele uzate suspect radioactive vor fi dirijate prin rezervoare de retentie si, dupa un control al radioactivitatii, vor fi evacuate in canalizarea publica sau tratate.

Privitor la apele uzate de la sectiile de boli infectiose si/sau de la laboratoarele care lucreaza cu produse patologice sau care prin specificul lor contamineaza apele reziduale cu agenti patogeni se vor dirija spre o statie de dezinfectie locala, in care se vor neutraliza agentii nocivi.

Nimic oficial in Zalau…

Cat despre cele doua generatoare de curent din cadrul Spitalului Judetean Salaj-Zalau nu putem spune decat ca se afla intr-o stare precara, dat fiind faptul ca primul dateaza din anul 1976, iar cel de-al doilea din 1989. Nici generatorul din cadrul Spitalului Vechi nu este intr-o stare mai buna, fiind achizitionat in anul 1989.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean, Codruta Puscas, ne-a declarat ca cele doua grupuri electrogene sunt manuale si nu asigura pornirea automata in cazul intreruperii accidentale a curentului. Mai mult, cu toate ca Ministerul Sanatatii a alocat celor 23 de spitale judetene fonduri in vederea achizitionarii generatoarelor, conducerea Spitalului nu a primit nici o adresa oficiala in acest sens.

In ultimii ani, conducerea institutiei a inaintat adrese peste adrese pentru alocarea de fonduri in vederea achizitionarii acestor aparate, dar nu au fost acceptate, a conchis Puscas.

Chiar daca s-a anuntat cu surle si trambite ca fondurile pentru achizitionarea aparatelor atat de necesare in cadrul unui spital, Ministerul inca nu a demarat distribuirea banilor. Speram doar ca pana in momentul in care Ministerul va catadicsi sa se gandeasca si la cei din teritoriu, sa nu existe cazuri de intrerupere a curentului…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »