Gata cu greva!

Magazin Salajean 3 iunie 2010 0

Gata cu greva!

Dupa numai doua zile in care au paralizat activitatea institutiilor publice, angajatii primariilor Zalau, Cehu Silvaniei, Jibou si ai 18 administratii de comune, lucratorii Politiei Comunitare Zalau si cei de la Consiliul Judetean (CJ) Salaj au renuntat la proteste. Astfel, incepand de ieri, de la ora 11, salajenii grevisti au revenit la programul normal de lucru. Ducem lipsa de solidaritate, este de parere Danut Vultur, liderul sindicatului din cadrul CJ Salaj.

Cu toate acestea, bugetarii sunt in continuare nemultumiti de masurile de austeritate propuse de Guvern. Vorbim despre un program anti-social, anti-national. Este o forma de genocid la adresa poporului roman. Guvernul incearca sa distruga tara si poporul, de vreme ce nu a luat la timp masuri anticriza si de revigorare a sistemului economic. In aceste conditii, actiunile noastre sunt in legitima aparare, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Pompiliu Ceaca, presedintele uniunii judetene a Cartel Alfa, referindu-se la mitingul de maine, la care sunt asteptati 800-900 de salajeni.

In opinia acestuia, o sursa de bani pentru buget ar putea fi recuperarea datoriilor pe care le au catre stat politicienii democrat-liberali si clientii PDL, amintindu-i pe Adriean Videanu, cu o datorie de 7 milioane de lei, Radu Berceanu, un milion de lei, Vasile Turcu, 17 milioane de lei, Ion Tiriac, 4 milioane de lei. Daca tragem linie, democrat-liberalii si clientela lor politica au datorii totale de 3,7 miliarde de euro, in timp ce pentru plata pensiilor este nevoie de 500 milioane de euro, a spus Ceaca.

Revoltati ca protestul lor a fost ignorat de catre guvernanti, sindicalistii sustin ca nu mai au decat o singura revendicare, si anume demisia Guvernului Boc. Orice ne-ar promite, actualul Guvern nu mai prezinta gram de credibilitate, a precizat liderul Cartel Alfa Salaj.

Sistemul sanitar salajean, pregatit pentru proteste

Mai mult de jumatate dintre angajatii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ai Spitalul Orasenesc Jibou, ai Spitalului de Boli Cronice Crasna si ai Directiei de Sanatate Publica Salaj s-au declarat pentru declansarea grevei generale. Dupa cum sustine Chelement Hodis, presedintele Sindicatului Sanitas Salaj, protestul va demara in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru masurile de austeritate propuse.

Pe durata protestului, in unitatile sanitare amintite va fi asigurata cel putin o treime din activitate. De asemenea, sustine liderul sindical, greva generala nu va afecta sectiile de boli infectioase, neonatologie, oncologie, pediatrie si, evident, Unitatea de Primire a Urgentelor. In schimb, controalele post-internare, evaluarile starilor de sanatate, solicitarile de documente medicale vor fi amanate pana dupa incheierea actiunii de protest, a mai spus Hodis.

Nemultumirile lucratorilor din sistemul sanitar salajean vizeaza reducerea salariilor cu 25 la suta, a pensiilor, cu 15 la suta, desfiintarea a peste 200 de spitale din tara, diminuarea alocatiilor sociale, impozitarea tichetelor de masa, reducerea numarului de paturi si disponibilizarile anuntate in Sanatate.

Greva profesorilor se apropie de sfarsit

Majoritatea dascalilor salajeni aflati in greva au renuntat, in decursul zilei de ieri, la aceasta forma de protest organizata de sindicalistii din educatie impotriva masurilor de austeritate si a schimbarilor din sistemul de invatamant anuntate de Guvern. Luni au decis sa nu participe la orele de curs 57 la suta dintre cadrele didactice din judet, marti participarea la greva a fost de 36 procente, in timp ce ieri, doar putin peste 10 la suta dintre dascali au ramas fideli actiunilor de protest initiate de sindicalistii din invatamant, respectiv greva generala pe termen nelimitat cu incepere din 31 mai. Mai precis, doar o parte dintre dascalii din 17 unitati de invatamant au ramas fermi in participarea la greva.

Este vorba de profesori de la: Colegiul National Silvania Zalau, Liceul Pedagogic Gheorghe Sincai Zalau, Liceul Ortodox Sf. Nicolae Zalau, Colegiul Tehnic Alesandru Papiu Ilarian Zalau, Gradinita cu Program Prelungit nr.10 Zalau, Gradinita Dumbrava Minunata Zalau, Liceul Teoretic Ion Agarbiceanu Jibou si Grupul Scolar Octavian Goga Jibou, Gradinita Prichindel Jibou, Scolile Gimnaziale din Agrij, Letca si Lozna, Grupul Scolar Ioachim Pop Ileanda si Surduc, Grupul Industrial Sarmasag, Scoala Gimnaziala nr.2 Sarmasag si Gradinita cu Program Normal Crasna.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, ne-a declarat ca doar 337 de dascali nu s-au prezentat, ieri, la orele de curs. Cred ca maine, marea majoritate a profesorilor care sunt in greva vor renunta la aceasta forma de protest si se vor prezenta la orele de curs. Acestea sunt asteptarile mele, tinand cont de faptul ca procentul de participare la greva a scazut sistematic in fiecare zi, a afirmat Abrudan. La evaluarea intocmita miercuri, la ora 10, gradul de participare la greva a fost de 10,33 la suta dintre cele 3.648 de cadre didactice din judetul Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »