Gala Presei Salajene tinde spre traditie

Magazin Salajean 6 decembrie 2010 0

Gala Presei Salajene tinde spre traditie

Cea de-a patra editie a Galei Presei Salajene, organizata de Asociatia Jurnalistilor din Salaj, a intrunit vineri, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau, jurnalisti, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai principalelor partide politice si alti invitati. Spre deosebire de celelalte editii, anul acesta, festivitatea a fost marcata de lansarea mai multor volume: Anuarul Presei Salajene 2010, Descoperim Salajul, Secera si Pixul.

Propaganda in presa scrisa din judetul Salaj inainte si dupa decembrie 1989 si Rotisorul Politic, dar si de o prezentare intitulata Presa salajeana de-a lungul timpului, realizata de Biblioteca Judeteana Salaj. Nu doar volumele lansate au fost atractia serii, ci si expozitia de fotografie a regretatului fotoreporter Ionel David, realizata de Iulia David, consilier la Prefectura Salaj. Structurate pe trei sectiuni, panourile au incadrat fotografii in care sunt imortalizate momente oficiale, fotografii personale si ale prietenilor de suflet.

Anuarul Presei Salajene 2010, un proiect realizat de Asociatia Jurnalistilor din Salaj cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Salaj, coordonat de presedintele asociatiei, Daniel Sauca, cuprinde texte jurnalistice publicate in presa locala in cursul acestui an. Spre deosebire de anuarul din 2009, pe langa articolele aparute in editiile tiparite ale ziarelor si revistelor salajene, volumul contine si un dvd cu emisiuni radio-tv realizate de ziaristi membri ai AJS.

Descoperim Salajul vol. I este un volum editat de cotidianul Magazin Salajean, in filele careia apar reportaje aparute de-a lungul anului in paginile ziarului. Aflat la zece ani de activitate ca redactor sef al cotidianului, Olivian Vadan, a descris in cateva randuri cuprinsul acestei publicatii: Daca din punct de vedere politic si economic Salajul figureaza aproape ca o pata alba pe harta unei Romanii cenusii, noi, cei de la MS, avem convingerea ca judetul nostru merita ceva mai mult.

Daca prin prisma domeniilor amintite mai devreme nu putem face ajustari semnificative, decat sa aducem critici sau laude atunci cand se impun astfel de atitudini, consider ca, pana la urma, istoria, traditia, cultura si frumusetile geografice sunt o serie de calitati ale judetului pe care nu ni le poate lua nimeni.

Ele trebuie valorificate, motiv pentru care Magazin Salajean a editat prima serie de reportaje din ceea ce noi numim Descoperim Salajul, materiale publicate in decursul a catorva ani in cotidianul nostru.

Nu am sa va povestesc prea multe despre reportajele din aceasta carte, presupunand ca fiecare dintre cei prezenti vor aprecia daca actualii sau fostii nostri redactori au stiut sa puna in valoare elementele pe care multi dintre noi le observam, dar peste care trecem atat de usor cu vederea. Pentru ca mie nu-mi pot aduce multumiri (in multe cazuri prezentate aici avand rolul de sofer sau simplu observator), am sa le multumesc lui Calin Paval si Deak Zoltan pentru tot efortul depus, ei fiind promotorii majoritatii reportajelor din aceasta carte pe care va invit sa o cititi fara a scoate nici un leu din buzunar. Tocmai de aceea, multumim sponsorilor SC Sarmis si Conti, fara de care ideea publicarii acestei carti ar fi fost, daca nu o utopie, cel putin un lucru greu de pus in practica, in aceste momente de criza.

In cartea Secera si pixul. Propaganda in presa scrisa din judetul Salaj inainte si dupa decembrie 1989, Editura Eikon, 2010, aparuta in Colectia Devoratorul de presa, Daniel Sauca isi pune amprenta asupra manifestarilor propagandei in presa scrisa din judet. In paginile cartii se subliniaza ca propaganda s-a manifestat mai violent inainte de Revolutie, dar nu si-a incetat propagarea nici dupa 1989, chiar daca in forme mai subtile decat in perioada ante-decembrista.

Intr-o alta carte scrisa de Daniel Sauca, Rotisorul politic, Editura Caiete Silvane, 2010, gasim o selectie din interviurile realizate, in perioada 2006-2010, la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau si publicate in cotidianul Magazin Salajean.

Diplomele si micile atentii au fost la loc de cinste. Atat autoritatile locale, cat si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate si ai partidelor politice, au oferit reprezentantiilor mass-media din Salaj diplome pentru buna colaborare si prezentarea realitatilor din judet. Seful Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, comisarul sef Iosif Ghiurca, a tinut sa inmaneze cotidianului subsemnat si o cascheta de politist, multumiti de buna colaborare intre jurnalisti si… caschetari.

Gala Presei Salajene nu a constat numai in momente oficiale si lansari de carte. In spiritul sarbatorilor care se apropie, invitatii au avut parte de un minunat concert de colinde sustinut de membrii Ansamblurilor folclorice Porolissum si Columna.

Evenimentul Gala Presei Salajene a fost posibil cu sprijinul sponsorilor: Michelin, TenarisSilcotub, Universal CO Zalau, BCR, Alpha Bank si Compania de Apa Somes, precum si cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, Primariei Municipiului Zalau, Ansamblurilor Porolissum si Columna, UJS Cartel Alfa – filiala Salaj, Sindicatului Civitas Zalau, Sindicatului Metalurgistul Zalau, Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Bibliotecii Judetene Salaj, Direct Target, Casei de Cultura a Sindicatelor si al Hotelurilor – restaurant Transilvania si Porolissum.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »