Furturile auto – in crestere in Salaj

Magazin Salajean 28 aprilie 2009 0

Furturile auto - in crestere in Salaj

Sapte masini furate si alte 30 de furturi din autoturisme – astfel se prezinta statisticile inregistrate la nivelul judetului Salaj in primele aproape patru luni ale anului. Din aceasta cauza, politistii au desfasurat actiuni, atat de prevenire, cat si de prindere in flagrant a hotilor de masini, actiuni ale caror rezultate nu au intarziat sa apara.

Potrivit datelor Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, furturile de si din automobile au avut un trend ascendent inca de anul trecut. Daca in primul trimestru al anului 2008 au fost inregistrate 13 furturi din autovehicule si patru de masini, anul acesta au disparut din judet sapte masini, iar furturile din automobile s-au dublat, trecand bine de 30 de infractiuni. Dat fiind numarul mare de furturi din masini, Politia Zalau a demarat in luna februarie un proiect privind reducerea si prevenirea furturilor de si din autoturisme. Am initiat acest proiect pentru ca cele mai multe cazuri se comit din neglijenta proprietarilor. Am dorit astfel sa atragem atentia cetatenilor ca si ei trebuie sa participe, alaturi de politie, sa tina cont de unele sfaturi, si anume, sa nu-si parcheze autoturismele in locuri intunecate, sa nu lase cheile in contact sau usa deschisa, chiar si numai pentru cateva momente, sa nu-si lase bunurile de valoare in masini etc. Vom vedea, la finalul celor sase luni de activitate, care sunt rezultatele proiectului, ne-a declarat Gelu Cordea, seful Politiei municipiului Zalau.

Pana acum, se pare ca initiativa politistilor a dat roade. Daca, de la inceputul anului, furturile din masini au inregistrat cresteri alarmante (in februarie – 11 cazuri, fata de doua anul trecut, iar in martie – 13 cazuri fata de patru anul trecut), in luna aprilie fenomenul de crestere s-a stopat. Se vad efectele actiunii de prevenire.

Luna aceasta, la fel ca in aprilie 2008, au avut loc doar trei infractiuni de furturi din autoturisme. Si in perioada sarbatorilor pascale am avut doar doua cazuri de furturi din autoturisme, comparativ cu mult mai multe in acceasi perioada a anului trecut, a afirmat seful Politiei Zalau.

Doua grupari de hoti din automobile – anihilate de politisti

Actiunile politistilor salajeni cu privire la furturile auto nu s-au limitat doar la cele de prevenire, ci si la activitati de prindere a infractorilor. Ei s-au imbracat in haine de civili si au patrulat astfel in zonele presupuse a fi preferate de hotii de masini. Intr-un final, aceste actiuni s-au incheiat cu rezultate foarte bune. In luna martie, anul curent, am prins in flagrant doua grupari de hoti din autoturisme. Primul grup, format din trei tineri din Cheud, au fost prinsi de politisti in timpul noptii, chiar in momentul in care spargeau geamul unui autoturism parcat pe o strada din Zalau. In urma cercetarilor efectuate de lucratorii Serviciului de Investigatii Criminale al IPJ Salaj, in colaborare cu cei din cadrul IPJ Baia Mare, tinerii au fost identificati drept autori ai altor 12 furturi din masini. Cel de-al doilea grup prins era format din doua persoane din Jibou. Tinerii au fost prinsi in momentul in care incercau sa sustraga combustibil dintr-o masina. Cercetandu-le autoturismul personal, politistii au descoperit in portbagajul acestora radiocasetofoane, CD-play-ere si alte lucruri de valoare sustrase din mai multe autoturisme. In urma cercetarilor, s-a stabilit ca grupul a actionat si in cazul altor sase furturi din masini, ne-a declarat Gelu Cordea. Din fericire, o mare parte din bunurile furate au fost recuperate.

Mai putine furturi de autoturisme de lux

Cu toate ca anul acesta s-au furat in judet sapte autovehicule, numai unul dintre acestea era masina de lux, respectiv un VW Golf. (Dupa cum ne-a declarat Cosmin Muresan, de la Serviciul de Investigatii Criminale al judetului Salaj, prin masina de lux se intelege o masina care depaseste valoarea de 2.500-3.000 de euro).

Politistii au clasificat furturile dupa modul de operare, varsta autorilor si motivatia acestora. Cel mai des intalnit este << furtul de folosinta >>, respectiv sase cazuri in Salaj. Acesta este comis, de regula, de catre tineri teribilisti care vor sa braveze in fata amicilor, autoturismele fiind luate doar sub forma << de imprumut >>. Masinile sunt usor de gasit, fiind abandonate dupa terminarea carburantului sau lovite, sau – pur si simplu – dupa ce autorii si-au incheiat plimbarea. In cele mai multe cazuri, hotii sunt cercetati in stare de libertate. O alta categorie de furturi auto este a celor << de acoperire >>, faptuite de autorii altor furturi pentru a-si masca infractiunile urmatoare. Sunt greu de depistat deoarece se folosesc placute de inmatriculare false. O alta categorie de furturi auto este a celor pentru dezmembrare, in care masinile furate sunt demontate si vandute bucata cu bucata, ca piese de schimb. Sunt chiar si furturi << la comanda >>, si anume, anumite marci de masini aduse la cerere din strainatate pentru a fi vandute in tara, ne-a prezentat Cosmin Muresan. Pentru a-i depista, politistii efectueaza diferite actiuni pe care, din motive de siguranta, nu ni le-au dezvaluit.

Depistati la iesirile din oras

Ca o alta masura de prevenire a furturilor de autoturisme, Politia Zalau a demarat procedurile in vederea amplasarii a doua camere de filmat la iesirile din Zalau catre Cluj si catre Satu Mare. Am vorbit cu reprezentantii Primariei municipale si sunt de acord cu amplasarea camerelor video, dar, din pacate, in acest moment nu dispun de fonduri. Speram, totusi, ca, in cel mai scurt timp, sa putem monitoriza traficul si sa depistam autorii furturilor de masini, a precizat Gelu Cordea, seful Politiei Zalau. El a adaugat ca probleme deosebite apar frecvent in fiecare an in lunile de vara, astfel incat, in urmatoarea perioada, politistii isi vor intensifica actiunile de urmarire si prindere a hotilor de si din masini.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »