Functionarii CJ instruiti in stil european

Magazin Salajean 4 septembrie 2007 0

Functionarii CJ instruiti in stil europeanPresedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a informat ieri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul LogoEast, desfasurat in parteneriat cu municipalitatea din Aalten, Olanda, a ajuns la ultima sesiune. Scopul urmarit de partile implicate a fost instruirea unui grup de functionari din administratia judeteana salajeana in managementul proiectelor si accesarea fondurilor europene, a spus Tiberiu Marc. Am pornit de la ideea ca in Romania avem o problema: institutiile sunt imobile, pe cand in Olanda relatiile cu publicul sunt dinamice, deschise si caracterizate de rigurozitate. De aici a aparut nevoia unei generatii de functionari care sa aiba aptitudinea de a dezvolta relatia cetatenilor cu institutiile publice, a explicat presedintele CJ, adaugand ca sase functionari din administratia judeteana au fost instruiti in aceasta privinta in cadrul unor sesiuni. Suma cheltuita in acest sens a fost de 92.000 de euro, din care doua treimi au fost asigurate de Federatia Municipalitatilor din Olanda, iar restul reprezinta cofinantarea municipalitatii Aalten.

Proiecte pentru dezvoltarea Salajului

Unul din punctele asupra caruia s-a insistat in LogoEast a fost scrierea de proiecte cu finantare straina, ce implica documentatii specifice, acest aspect avand ca finalitate accesarea unor fonduri pentru Centrul de recuperare neuropsihica a bolnavilor de la Jibou. Al doilea item vizat in desfasurarea proiectului LogoEast priveste contactul administratiei judetului Salaj cu institutii publice din Europa si cu criteriul lor de performanta.

Intrucat ambele parti doresc continuarea lui LogoEast intr-o etapa viitoare, in aceasta saptamana vor fi discutate opt proiecte ce privesc dezvoltarea Salajului: managementul apei uzate in bazinul hidrografic Somes – Tisa, managementul integrat al deseurilor, reabilitarea drumului Ciucea – Varsolt, reabilitarea si dotarea Ambulatoriului de la Spitalul Judetean, punerea la punct a centrului de perfectionare a adultilor din Zalau, reabilitarea drumului Creaca – Benesat, crearea circuitului castrelor romane din Transilvania si a circuitului bisericilor de lemn din Salaj.

Toate aceste proiecte trebuie pregatite pentru finantare. Vom stabili in aceasta saptamana in ce masura vor putea implicati partenerii olandezi in aceasta, a spus presedintele CJ.

Lasand la o parte avantajele acestei colaborari, un spin care ar putea interveni este ca, odata pregatiti in ceea ce priveste intocmirea de proiecte si cereri de finantare, functionarii sa paraseasca administratia locala pentru un job mai bine platit. Despre acest aspect, atat Marc, cat si reprezentantii partii olandeze au spus ca este un risc ce trebuie asumat, dar au sustinut ca el nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa nu trimiti oameni la specializare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »